NOS NieuwsAangepast

Russen in onderzoeksteam MH17

In het internationale team dat de vliegramp met de Maleisische Boeing 777 onderzoekt, zitten ook Russische deskundigen. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid bekendgemaakt.

De raad heeft niet bekendgemaakt om hoeveel Russen het gaat. Het onderzoeksteam bestaat uit circa 25 onderzoekers. Ze komen uit Nederland, Oekraïne, Maleisië, Australië, Frankrijk, Duitsland, de VS, Groot-Brittannië en Rusland. De onderzoekers zullen nauw samenwerken met de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO.

Het internationale onderzoek is gericht op de oorzaak van de ramp van vorige week donderdag. Alles wijst erop dat het toestel van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne is neergehaald door een raket van het type SA-11, ofwel Buk. Wrakstukken op de plek van de crash vertonen inslagen die zeer waarschijnlijk zijn ontstaan door zo'n raket van Russische makelij.

Druk op de knop

De onderzoekers proberen verder te achterhalen wie vorige week op de knop heeft gedrukt om de raket af te vuren. Alles wijst erop dat pro-Russische separatisten dat hebben gedaan.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid zal ook onderzoeken waarom verkeersvliegtuigen boven oorlogsgebied zijn blijven vliegen. Een aantal luchtvaartmaatschappijen had besloten om uit veiligheidsoverwegingen Oost-Oekraïne te mijden, Malaysia Airlines niet. De maatschappij had te horen gekregen dat op 10 kilometer hoogte geen enkel gevaar was te verwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl