"Missie MH17 is kwestie van dagen"

"Een onderzoek op grote schaal is goed, maar bij dreiging moet je onmiddellijk kunnen ingrijpen", zegt Willem van Genugten, hoogleraar Internationaal Recht. Een politiemissie naar de rampplek in Oekraïne noemt hij een "uitstekend plan B".

Waarom als plan B?

"De politiemissie is een goed idee. Eigenlijk moeten we het zien als iets achter de hand. Als je met te groot materieel aan komt zetten en mensen nemen daar aanstoot aan, kan het vijandelijkheden oproepen. Dus ik zou inderdaad beginnen met het onderzoek op grote schaal. Zoeken naar restanten en lijken, privébezittingen en alles wat er omheen hangt. En de onderzoekers moeten onbelemmerd hun werk kunnen doen. Als dat nou niet lukt, of als er dreiging is, dan moet er onmiddellijk kunnen worden ingegrepen, zou mijn redenering zijn."

Is zo'n soort internationale missie er wel eens eerder geweest?

"Niet in deze vorm. We kennen natuurlijk tal van internationale missies en een van de schaduwkanten daarvan is dat het vaak erg lang duurt voordat ze feitelijk beschikbaar zijn. Ik denk dat het nu heel erg goed is om voorafgaand aan een VN-resolutie na te denken over de praktische kanten ervan. Omvang, en wie de troepen, of dat nu politie is of semi-militair, moeten leveren. Van daaruit kun je redeneren dat men dan onmiddellijk ook klaarstaat op het moment dat het ook echt nodig is."

Wat moet er in een VN-resolutie over het gebruik van geweld staan?

"Ik zou heel erg aansluiten bij de resolutie van afgelopen maandag. De mensen die daar zijn, zijn er nadrukkelijk ter verdediging van degenen die het onderzoek moeten doen. Ze moeten wel kunnen reageren op de situaties die zich voordoen. Als er sprake is van directe dreiging, de plek wordt bijvoorbeeld onder vuur genomen, dan moet je daar ook op voorbereid zijn. Dus liefst een breed mandaat en dan echt gebruik maken van de ruimhartige terminologie van de resolutie van maandag. "

"De Nederlandse overheid een beetje kennende zal het zo zijn dat als dat niet haalbaar is, dat men dan toch weer een pragmatische weg kiest en gaat kijken hoe ver men kan komen. Misschien zou het bij de VN niet lukken, wat ik eigenlijk niet denk."

U denkt niet dat de Russen een veto over deze resolutie uitspreken?

"Nee, dat denk ik niet. Ze zullen niet dit punt aangrijpen om verder ruzie te gaan maken, dat zou heel erg tegen ze keren. Ik denk dat de Nederlandse regering even zal aankijken of de resolutie makkelijk aan te nemen valt. Er is veel te zeggen voor steun van de Verenigde Naties. En als dat niet mocht lukken, dan zal men proberen dat bilateraal te regelen met de toch nog altijd soevereine staat Oekraïne."

Hoe snel kan het gaan?

"Het is een kwestie van een paar dagen. Als je dan echt van tevoren al afspreekt wie de troepen zou moeten leveren, politie of andere partijen, dan kan het ontplooien ervan, zoals dat heet, ook wel in een paar dagen tijd gebeuren. De commandostructuur zal bijvoorbeeld helder zijn. Dat is vaak een punt van onderhandeling en dat speelt hier niet. Het materieel dat dan wordt ingevlogen, zal redelijk helder zijn. "

"We weten al dat Nederland enorm in de startblokken staat om dit te doen in het belang van de goede zaak, dus dan is het een kwestie van dagen. Zeker wel. Het is door minister Timmermans goed in de steigers gezet in New York, dus ik denk dat wij het krediet krijgen om hierin zelf de leiding te nemen. Dan kan het snel gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl