NOS SportAangepast

"Oranje waterpolosters zijn vrij"

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen vanavond de halve finales tegen titelverdediger Italië op het EK waterpolo in Boedapest. Oranje eindigde in de groepsfase als eerste dankzij drie overwinningen en plaatste zich daardoor rechtstreeks voor de halve finale.

Italië moest als nummer 2 van de andere poule, achter Spanje, via de kwartfinales een plek in de halve finales afdwingen. Daarin won de titelhouder na strafworpen van Griekenland.

Het duel tussen Oranje en Italië begint om 18.00 uur. NOS-commentator Erik van Dijk verzorgt vanavond het commentaar bij de halve finale en vertelt over de prestaties van het Nederlandse team op dit EK.

Hoe heeft Nederland het tot nu toe gedaan?

"Heel erg goed. Bij vlagen speelde het team echt heel imponerend. Je ziet dat het een hechte groep is, met veel jonge talenten. Er is een nieuwe generatie opgestaan die meer vrijheid krijgt om te spelen en dat merk je. Nederland ging natuurlijk zonder hoge verwachtingen naar dit EK en dat gaf ze veel vrijheid. Dat zag je in de groepswedstrijden."

Wat kunnen we in de wedstrijd tegen Italië verwachten?

"Italië heeft een goede ploeg en in waterpolo kan het alle kanten op, want eigenlijk zijn het allemaal goede ploegen op dit EK. Oranje heeft nu een aantal dagen rust gehad en heeft zich dus goed kunnen voorbereiden op de halve finale. Plus, ze hebben nog een appeltje te schillen met Italië."

Na het winnen van de Olympische titel in Peking (2008) hoopte Nederland opnieuw te kunnen sprankelen op de Olympische Spelen in Londen. Maar in de laatste kwalificatiewedstrijd verloor Oranje met 6-7 van Italië en liep de ploeg een ticket voor de Spelen mis. Ook tijdens het EK 2012 in Eindhoven zorgde Italië er voor dat Nederland in de kwartfinales werd uitgeschakeld. Italië werd uiteindelijk Europees kampioen.

"Dat is natuurlijk extra motivatie voor de Nederlandse waterpolovrouwen. Dat verdriet van die verloren wedstrijden zijn de dames niet vergeten en zal ze dus extra motiveren om te winnen vandaag."

Welke speelsters van Nederland vallen op tot nu toe?

"Dagmar Genee, Sabrina van der Sloot en Lieke Klaassen spelen een goed toernooi. Dagmar Genee had een belangrijke rol in de eerste wedstrijd tegen Hongarije en maakte toen zes van de twaalf doelpunten."

"Van der Sloot is altijd al een groot talent geweest en dat viel ook in de eerste drie wedstrijden op. Met name het laatste jaar in het buitenland (bij Szentesi VK in Hongarije) heeft haar goed gedaan. Het heeft haar de nodige ervaring gegeven die nu goed van pas komt, je merkt dat in haar spel. Ze is volwassen geworden. En Lieke Klaassen: tja, dat is gewoon een aanvalskanon."

De andere halve finale gaat tussen Spanje en gastland Hongarije. Hoe doen zij het op dit EK?

"In de eerste groepswedstrijd tegen Nederland merkte je dat Hongarije stijf stond van de spanning. Natuurlijk waren er hoge verwachtingen van dat team en dat merkte je in die wedstrijd. Er lukte niets en Nederland had alles mee. Spanje heeft net als Nederland een jonge ploeg die de afgelopen jaren helemaal vernieuwd is. Ze hebben veel jonge spelers die met elan spelen."

"Je ziet dat ook bij het Nederlandse team. Die jonge meiden die eerst nog als assistent van de ervaren dames speelden, zijn nu helemaal vrij. Alle strikte spelsystemen heeft coach Arno Havenga weggelaten. Door die vrijheid valt alles op de juiste plek."

De halve finale Nederland - Italië is vanaf 18:00 uur live te zien op NOS.nl en themakanaal NPO Sport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl