MH17: wat gebeurt er vandaag?

Vandaag komen zeker 74 kisten met slachtoffers van de vliegramp met de MH17 vanuit Oekraïne naar Nederland. De Nederlandse Hercules is gisteren weer naar Charkov gevlogen om ze op te halen. De Australische C-17 vliegt vandaag op en neer naar Oekraïne.

De aankomstceremonie op vliegbasis Eindhoven zal vandaag hetzelfde verlopen als gisteren. De toestellen komen rond 16.00 uur aan en worden namens het kabinet opgewacht door de ministers Schippers (Volksgezondheid) en Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Ook zal een trompettist de Last Post spelen. Daarna volgt een minuut stilte. Nabestaanden kunnen ook aanwezig zijn. De koning en koningin zullen vandaag waarschijnlijk ontbreken, net als buitenlandse vertegenwoordigers.

Tijdens de ceremonie is er geen civiel vliegverkeer vanaf Eindhoven Airport. Dat is van 15.45 - 18.30 uur. Op de civiele luchthaven hangt de vlag halfstok en wordt er om 16.00 uur ook een minuut stilte gehouden.

Hilversum

Na de ceremonie worden de stoffelijke overschotten overgebracht naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Voor de stoet van rouwwagens zullen de A2 en de A27 opnieuw tijdelijk worden afgezet.

Gisteren landden de militaire transporttoestellen met de eerste veertig kisten op Vliegbasis Eindhoven.

Er zouden ongeveer 200 doden zijn geborgen in het oosten van Oekraïne en naar Charkov zijn gebracht. Op de rampplek liggen volgens de separatisten nog lichamen van slachtoffers.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken reist vandaag met zijn Australische collega Bishop naar Oekraïne. Daar zullen ze de mogelijkheden van het onderzoek op de rampplek bespreken.

Vrijdag is er nog een vlucht. Ook dan vindt de ceremonie plaats om 16.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl