Aberdeen, rijk en Hollands verleden
Vorige week speelden Aberdeen en FC Groningen hun eerste duel in de tweede kwalificatieronde van de Europa League doelpuntloos gelijk in het Pittodrie Stadium. Donderdag ziet een naar verwachting uitverkochte Euroborg niet zomaar een Schotse club in actie. Aberdeen is een club met een rijke historie, een club bovendien waar verscheidene Nederlanders hun brood verdienden.
Hoogtijdagen
Begin jaren tachtig kende Aberdeen met Sir Alex Ferguson als coach en Gordon Strachan als speler zijn hoogtijdagen. De Dons pakten in 1980, 1984 en 1985 de Schotse titel en in 1983 zelfs de Europa Cup voor bekerwinnaars. In de finale won Aberdeen na verlenging met 2-1 van Real Madrid. John Hewitt maakte het winnende doelpunt. Later dat jaar was Aberdeen ook te sterk voor Hamburger SV in de strijd om de Europese Supercup.
Grote prijzen won Aberdeen daarna niet meer. Vorig jaar pakte Aberdeen wel de League Cup, de eerste trofee in zeventien jaar.
Nederlanders
Eind jaren tachtig, begin jaren negentig ging Aberdeen op de Nederlandse toer. Doelman Theo Snelders was van 1988 tot 1996 acht jaar actief voor de Schotse club. De Schotse krant Daily Record laat Snelders deze week aan het woord over de ontmoeting. "Het is fantastisch om Aberdeen terug te zien in Europa, want een club van deze grootte en status verdient het om actief te zijn op dit podium", zei hij.
Snelders speelde bij Aberdeen samen met onder anderen Willem van der Ark (1989-1991), Peter van der Ven (1990-1992), Hans Gillhaus (1990-1993) en Theo ten Caat (1991-1994).
Ten Caat en Mason
"Aberdeen was in die tijd geen misselijke club", zegt Ten Caat op de website van FC Groningen. De oud-middenvelder, nu trainer van hoofdklasser Achilles 1894 uit Assen, speelde ook voor FC Groningen. Donderdagavond is hij te gast in Euroborg om zijn oude clubs aan het werk te zien.
"Ik denk dat Aberdeen meer met het hart zal spelen en FC Groningen met het hoofd", vervolgt Ten Caat. "De vraag is wie van die twee gaat winnen."
Ook oud-FC Groningen-speler Paul Mason kwam voor beide clubs uit. De Engelsman stapte in 1988 van Groningen over naar Aberdeen en sloot zijn loopbaan van 1993 tot 1998 af bij het Engelse Ipswich Town.
Mason, tegenwoordig hotelhouder in Southport, is ook present in Euroborg. Hij heeft geen voorkeur. "Het is als kiezen tussen je kinderen", aldus Mason. "Ik heb drie clubs, Groningen, Aberdeen en Ipswich waar ik een zeer speciaal gevoel bij heb."
Mindere goden
Na de eerste helft van de jaren negentig kwamen vooral mindere Nederlandse goden uit voor Aberdeen, zoals Etienne Verveer, Dave Bus, Ferne Snoyl, Karim Touzani, Sven Baas, Dyron Daal en Jeffrey de Visscher. In de huidige selectie van Aberdeen spelen geen Nederlanders.
De selectie bestaat vooral uit Schotten, Ieren en Engelsen. Aansprekende namen zitten er niet tussen. De weg naar nieuw Europees succes, naar de tijden van Alex Ferguson, is nog lang voor Aberdeen.