NOS NieuwsAangepast

Cockpit recorder in goede staat

De cockpit voice recorder van vlucht MH17 is in goede staat, zegt de VN-luchtvaartorganisatie ICAO. De andere zwarte doos, de flight data recorder, wordt nog onderzocht.

Gisteren stelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid al vast dat er geen bewijs was dat de zwarte doos met cockpit-gesprekken was gemanipuleerd, zoals een Oekraïense vice-premier had beweerd.

De ICAO helpt Nederland en Oekraïne met het onderzoek naar de vliegtuigramp.

Gesprek

De VN-organisatie zegt dat ze in gesprek is met luchtvaartmaatschappijen en andere partijen over de veiligheid van het luchtruim boven conflictgebieden.

Tot nu toe heeft geen enkele organisatie de verantwoordelijkheid voor de wereldwijde veiligheid van het luchtruim.

De ICAO bekijkt nu welke rol staten, luchtvaartmaatschappijen en internationale organisaties spelen bij de beoordeling van de veiligheid boven conflictgebieden.

Kennis

Sommigen vinden dat de ICAO adviezen over de veiligheid van het luchtruim zou moeten geven, maar volgens persbureau Reuters bestaat daar binnen de ICAO grote twijfel over. Medewerkers hebben tegen Reuters gezegd dat er binnen de ICAO te weinig kennis is voor zulke adviezen en dat nationale staten de absolute zeggenschap over hun luchtruim nooit zullen willen opgeven.

Tijdens de crash had Oekraïne zijn luchtruim gesloten tot een hoogte van 9800 meter. Na de ramp heeft het land alle vluchten boven zijn luchtruim verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl