NOS NieuwsAangepast

Executie VS eindigt in doodsstrijd

In de Amerikaanse staat Arizona is de executie van een terdoodveroordeelde uitgelopen op een bijna twee uur durende doodsstrijd.

Joseph Wood kreeg de doodstraf voor een dubbele moord en werd geëxecuteerd met een dodelijke injectie.

"Ongebruikelijk en wreed"

Zijn advocaten eisten een uur na de injectie dat er een eind gemaakt werd aan executie omdat Wood volgens hen hevig aan het hijgen en snuiven was. Ze spreken van een ongebruikelijke en wrede straf. Een getuige van de executie zegt dat Wood weliswaar een snurkend geluid maakte, maar dat niet vaststaat dat hij heeft geleden tijdens de executie.

De lijkschouwer stelde 1 uur en 57 minuten na het toedienen van de injectie de dood vast. De gouverneur van Arizona heeft een diepgaand onderzoek gelast naar de gang van zaken.

Vaker mis

Het is niet de eerste keer dat een executie met dodelijke injectie in de Verenigde Staten niet volgens plan verloopt. In januari duurde een executie in de staat Ohio bijna een half uur. Daar werd een nieuw middel uitgeprobeerd voor de dodelijke injectie.

En in Oklahoma stierf een terdoodveroordeelde aan een hartaanval nadat zijn executie na 20 minuten was gestaakt omdat het middel door een gescheurde ader niet in het lichaam werd opgenomen. Daarna werden in een aantal Amerikaanse staten tijdelijk geen executies uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl