NOS VoetbalAangepast

Stilte maakt indruk in De Kuip

Voetballen op een dag van nationale rouw is niet eenvoudig. Het oefenduel van het nieuwe Feyenoord met Real Sociedad (1-1) stond vooral in het teken van diegenen die er niet meer zijn.

De woorden van algemeen directeur Eric Gudde maakten indruk. De minuut stilte van het legioen in de volle Kuip was overweldigend. De spelers droegen rouwbanden, de muziekkeuze was aangepast en de supporters van Feyenoord ontrolden als eerbetoon richting de slachtoffers een enorm spandoek, met daarop de namen van de omgekomen passagiers.

"Het was echt muisstil, dit maak je niet zo heel vaak mee", zei Fred Rutten die voor het eerst als trainer van Feyenoord in de Kuip aantrad. "Een mooi moment, maar als je heel diep in mijn hart kijkt dan zat er ook wel een moment van twijfel in. Daar ga ik niet over. Maar als ik minister-president was geweest, had ik misschien een andere keuze gemaakt."

Sobere wedstrijd

De rouwplechtigheden hadden indruk gemaakt, bevestigde Khalid Boulahrouz, die na de rust zijn debuut maakte in de Kuip. "Natuurlijk hebben we daar vanmiddag wel bij stilgestaan. Dan besef je dat er ergere dingen in het leven zijn dan een potje voetbal."

Op een ingetogen dag volgde een sobere wedstrijd. De Spanjaarden, mogelijk de volgende tegenstander van FC Groningen in de Europa League, kwamen al vroeg op voorsprong door een gelukkig doelpunt van aanvoerder Xabi Pieto. Mitchell te Vrede maakte nog voor rust gelijk.

"We kwamen heel vroeg op achterstand en daar werd het team toch wat onrustiger door", vond trainer Rutten. "Na de 1-1 kwam er meer leven in. Dan zie je dat dit Feyenoord goed kan voetballen en goed kan verdedigen."

"De Vrij gaat voor 80, 90 procent weg"

WK-gangers Jordy Clasie en Terence Kongolo meldden zich vanochtend wel weer in Rotterdam, amper elf dagen na de troostfinale in Brasilia. Stefan de Vrij meldt zich in principe volgende week bij de Rotterdammers, al ligt het in de lijn der verwachting dat ook De Vrij vertrekt.

Jordy Clasie was na afloop duidelijk: "Stefan gaat voor tachtig, negentig procent ook weg. Mijn gevoel zegt dat hij zal vertrekken", aldus Clasie. "Het vertrouwen in dit Feyenoord is er zeker. Maar het tempo moet omhoog. Vandaag zie je dat we eigenlijk weinig hebben gecreëerd. Dat moet beter tegen Besiktas."

Of Feyenoord klaar is voor de cruciale ontmoeting in de voorronde van de Champions League. "Mentaal zijn we er absoluut klaar voor", denkt Rutten "Ook fysiek staan we er goed op, als je ziet wat we de laatste twintig minuten nog kunnen brengen. Wat dat betreft staan we er gewoon goed voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl