De volgende stap: militaire missie?

Het kabinet bespreekt de mogelijkheden van een bewapende missie die de onderzoekers in het rampgebied in Oekraïne moet beschermen. Nederland bereidt met Australië daarover een VN-resolutie voor.

"Het hoofddoel, terughalen van de slachtoffers, is bereikt. Nu gaat Nederland de volgende fase in: de veiligheid regelen voor de onafhankelijke onderzoekers", zegt parlementair verslaggever Peter Blok. "En met alleen agenten kom je er niet."

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken reist vandaag met zijn Australische collega Bishop naar Oekraïne; vermoedelijk zullen ze het onderwerp ook daar ter sprake brengen.

Militairen

De Oekraïense president Porosjenko maakte gisteren bekend dat Nederland een politiemissie in het rampgebied wil. Maar de beoogde missie zou dus niet alleen uit politie-agenten moeten bestaan, maar ook uit militairen.

"Het lijkt me heel sterk dat de separatisten zomaar zullen accepteren dat er militairen in hun gebied komen", zegt correspondent David-Jan Godfroid. "Zeker met een bewapende missie zullen ze grote moeite hebben."

Kalasjnikovs

Honderden gewapende beveiligers zouden ervoor moeten zorgen dat de onderzoekers in het rampgebied ongestoord hun werk kunnen doen en niet worden aangevallen.

Op dit moment is er amper bewaking van de rampplek, zegt Godfroid. "Af en toe zie je mannen met kalasjnikovs rondlopen, maar dat kun je nauwelijks serieus nemen. Alleen op de wegen eromheen zie je controleposten, vooral om in de gaten te houden wie er in het gebied komt."

Catshuis

De ministerraad was gisteravond ruim drie uur bijeen in het Catshuis, de ambtswoning van de premier. Het was de eerste vergadering van het kabinet sinds de ramp met vlucht MH17.

Volgens een verklaring die na afloop werd uitgegeven, is gesproken over de volgende fase van de afwikkeling van de ramp.

Straf

Tot nu toe was het kabinetsbeleid vooral gericht op de terugkeer van alle slachtoffers. Gisteravond ging het volgens de verklaring ook om de volgende hoofddoelen van het kabinet: helderheid over de toedracht van de ramp en straf voor de daders.

Het kabinet kijkt in zijn verklaring ook terug op de dag van nationale rouw. Het kabinet vindt dat de dag een indrukwekkende invulling kreeg met de terugkeer van de eerste slachtoffers en de tocht van de rouwwagens naar Hilversum. "Een dag die uiting gaf aan het verdriet van Nederland", stelt het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl