NOS NieuwsAangepast

Heel stil door Amsterdam

Door verslaggever Rachid Bouazzaoui

Het begon als een idee op Facebook: een stille tocht in Amsterdam voor de slachtoffers van vlucht MH17. De behoefte aan een herdenking was groot, zeggen de organisatoren. En dat blijkt ook uit de opkomst.

Duizenden mensen verzamelden zich vanavond op de Dam om met elkaar door de stad te lopen om de slachtoffers te herdenken, maar ook om steun bij elkaar te zoeken. Want de vliegramp heeft grote impact op gehad op veel Nederlanders. Ook in Amsterdam.

De meeste deelnemers hadden gehoor gegeven aan het verzoek van de organisatie om witte kleding te dragen.

Kartonnen duif

Twee vrouwen kwamen vanuit Friesland naar Amsterdam. Ze hadden de behoefte aan een stille tocht. "We wilden ons respect tonen aan de nabestaanden. Vanochtend hebben we de knoop doorgehakt en zijn we hiernaartoe gekomen."

Buurtbewoners uit Amsterdam-West waren op de Dam voor een buurtbewoner die bij de vliegramp is omgekomen. Ze hadden een grote witte duif van karton mee die ze omhoog hielden. Mensen konden op de achterkant iets schrijven.

"Dit helpt"

Rond 20.00 uur kwam de stoet op gang. De menigte liep langzaam door de straten van de binnenstad. De deelnemers waren diep in gedachten verzonken en waren muisstil.

Ook enkele toeristen langs de kant waren onder de indruk van de stille tocht. "Verschrikkelijk wat er is gebeurd", zei een Amerikaanse toerist die vandaag in Amsterdam was aangekomen.

Onderweg stond een vrouw langs de kant te huilen. Ze vertelde dat een vriend van haar uit Amsterdam in het toestel zat. "Het is zo mooi dat er een stille tocht in Amsterdam wordt gehouden. Dit helpt."

Langs de route stonden mensen die zich spontaan bij de stoet aansloten. Uiteindelijk liepen zeker 6000 mensen mee.

"Echt kippevel"

Eenmaal terug op de Dam werden honderden witte ballonnen losgelaten. Gevolgd door een minuut stilte die even stil was als de stille tocht zelf. Mensen konden ook bloemen leggen bij het Paleis op de Dam.

Tijdens toespraken die volgden werden de emoties sommigen te veel. Een vrouw in een rolstoel huilde hevig en schreeuwde. Omstanders troostten haar. Anderen hielden elkaar vast en moesten ook huilen.

Het initiatief voor de stille tocht komt van Amsterdammer Peter van Lent. De opkomst overtreft zijn verwachtingen. "Kippevel dit. Het begon als een idee in de woonkamer en kijk hoeveel mensen er meeliepen. Echt kippevel gewoon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl