Noors fonds klaar voor sancties

Het grootste staatsfonds ter wereld overweegt miljarden weg te halen uit Rusland. Het Noorse staatsfonds zegt dat het klaar is om investeringen ter waarde van 8 miljard dollar terug te trekken als er sancties tegen Rusland worden afgekondigd, meldt persbureau Bloomberg.

Het Noorse ministerie van Financiën zegt tegen Bloomberg dat "noodzakelijke aanpassingen zullen plaatsvinden als investeringen door sancties tegen Rusland worden geraakt".

Gisteren besloten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken de sanctielijst tegen Rusland uit te breiden, omdat Rusland onvoldoende afstand neemt van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Ook vroegen ze de Europese Commissie nieuwe economische sancties tegen Moskou voor te bereiden op het gebied van defensie, technologie en financiële dienstverlening. Daardoor komen buitenlandse investeringen in het land steeds meer onder druk te staan.

Russische economie

De Russische index Micex heeft dit jaar zo'n 6,5 procent verloren. Ook de Russische roebel daalde dit jaar flink, met zo'n 5,6 procent ten opzichte van de dollar.

Of Noorwegen de investeringen in Rusland nu al vermindert, is niet bekend. Het Noorse staatsfonds beheert in totaal 890 miljard dollar.

Klik op de landen om te zien hoeveel handel ze drijven met Rusland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl