NOS WielrennenAangepast

Pool Majka wint ook koninginnenrit

Rafal Majka heeft de koninginnenrit in de Tour gewonnen. In de zeventiende etappe, de tweede door de Pyreneeën, bereikte de Pool van Tinkoff solo de top van de Pla d'Adet. Eerder won hij al een Alpenrit.

Majka maakte deel uit van een groep vroege vluchters. Op de 10,2 kilometer lange slotklim reed hij op twee kilometer van de top weg bij de kort daarvoor ontsnapte Giovanni Visconti. De Italiaan werd nog wel tweede, vlak voor klassementsleider Vincenzo Nibali.

Bauke Mollema eindigde als achtste op 1.12 van de Pool en daarmee passeerde 'Bau' Laurens ten Dam ('Lau') weer in de rangschikking. In dat klassement klom Mollema van de tiende naar de zevende plaats en staat Ten Dam, die als veertiende eindigde, nu achtste.

Korte rit met zware cols

Om 13.45 uur trokken de renners zich op gang voor de zeventiende rit. Met slechts 124,5 kilometer was er weliswaar sprake van de kortste etappe van deze Tour, maar die stond wel te boek als koninginnenrit met vier pittige cols en een finish op een col van de buitencategorie.

Na de eerste col, de Portillon, kwamen 22 renners voorin samen, onder wie Bauke Mollema, Tom Dumoulin, Joaquim Rodriguez, Majka, Pierre Rolland, Jurgen van den Broeck en Frank Schleck.

Vasil Kirijenka reed weg uit deze kopgroep en bereikte de top van de Peyresourde (nog 42 kilometer) een minuut voor zijn voormalige vluchtmakkers. Het peloton, met Nibali, Alejandro Valverde, Thibaut Pinot, Jean-Christophe Péraud, Romain Bardet en Ten Dam, volgde op ruim vijf minuten.

Licht uit bij Kirijenka

Op de derde col, de Val Louron,ging bij Kirijenka langzaam het licht uit. Net voor de top werd hij ingehaald door twaalf voormalige vluchtgenoten. Dumoulin zat daar niet meer bij, maar Mollema wel.

De groep dunde nog wat verder uit op de slotklim, de Pla d'Adet (10,2 kilometer a 8,3%). Visconti, Nicolas Roche, Amaël Moinard en Rolland leken om de dagzege te gaan twisten, tot Majka vanuit het achterveld weer oprukte.

Majka opnieuw indrukwekkend

De Pool, die eerder al indruk maakte met zijn overwinning in de etappe naar Risoul, kwam uit ogenschijnlijk geslagen positie terug op zijn tweede adem. Eerst passeerde hij Roche, Moinard en Rolland en met nog vier kilometer te gaan vond hij het wiel van de net ontsnapte Visconti.

Majka bleef nog even bij de Italiaan om hem ongeveer twee kilometer onder de top van de Pla d'Adet het nakijken te geven.

Weinig veranderingen in de top

In de top van het klassement veranderde er weinig, ondanks een aanval van Bardet in de afdaling van de Val Louron. Hij pakte veertig seconden op Pinot, maar die kwam uiteindelijk samen met hem binnen. Majka liep in de strijd om de bergtrui flink uit op zijn naaste belager Rodríguez.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl