NOS NieuwsAangepast

Pleidooi nieuwe veiligheidsregels

Landen zouden niet langer zelf mogen beslissen of hun luchtruim al dan niet veilig is om doorheen te vliegen. In plaats daarvan moet er een internationaal, onafhankelijk systeem komen dat piloten van betrouwbare informatie voorziet over de risico's van het vliegen over een bepaald land.

Daarvoor pleit voorzitter Nico Voorbach van de Europese pilotenvereniging ECA in reactie op de ramp met vlucht MH17 afgelopen donderdag. Ook wil de vereniging dat landen informatie over de veiligheid in of boven hun land, niet alleen met de eigen luchtvaartmaatschappijen delen, maar dat deze informatie internationaal bekend wordt.

Boven bepaalde delen van met name het oosten van Oekraine golden voor 17 juli restricties omdat daar separatisten actief zijn. Zo moesten vliegtuigen een hoogte van minimaal 32.000 voet (bijna tien kilometer) aanhouden.

Maar de European Cockpit Association stelt dat luchtvaartmaatschappijen uit Australie, Engeland, de Verenigde Staten en Frankrijk andere informatie hadden. "Zij wisten dat als zij boven het oosten van Oekraine vlogen, op welke hoogte dan ook, het gevaar bestond om geraakt te worden door een raket. Ook al hebben de separatisten niet de bedoeling om passagiersvliegtuigen te raken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl