NOS VoetbalAangepast

Nederlandse sportwereld rouwt

De Nederlandse sportwereld stond vandaag tijdens de dag van nationale rouw stil bij de ramp met de Boeing van Malaysia Airlines. De voetbalclubs die in actie kwamen deden dat onder versoberde omstandigheden. Ook het programma op het WK BMX in Rotterdam is aangepast.

"Medeleven nu het belangrijkste", kopte de website van de KNVB. De voetbalbond stuurde voetbalclubs vanochtend een protocol met daarin suggesties om stil te staan bij de ramp. "Het Nederlandse voetbal toont zijn medeleven door vandaag de vlaggen halfstok te hangen, indien mogelijk rouwbanden te dragen en voorafgaand aan wedstrijden een minuut stilte in acht te nemen."

Muziekkeuze

Feyenoord, dat vanavond met rouwbanden speelde in de oefenwedstrijd tegen het Spaanse Real Sociedad, gaf vanzelfsprekend gehoor aan de verzoeken. "Hier samen zijn is juist in een week als deze troostend en zeer belangrijk", zei algemeen directeur Eric Gudde voorafgaand aan een indrukwekkende minuut stilte in de Rotterdamse Kuip.

Ook bij het duel tussen FC Den Bosch en Heracles Almelo en de wedstrijd Almere City - Cambuur werden rouwbanden gedragen en iseen minuut stilte in acht genomen.

Het oefenduel van FC Twente met het Turkse Konyaspor wordt voorafgegaan door het luiden van de kerkklokken. De overige activiteiten rondom de wedstrijd worden aangepast en versoberd. AZ liet via het Twitterkanaal weten vandaag slechts één tweet te versturen. "Vandaag past alleen stilte", luidt de begeleidende tekst bij een foto waarbij de AZ-selectie een minuut stilte in acht neemt.

Programma WK BMX aangepast

Ook de organisatie van het WK BMX in Rotterdam heeft het programma op de openingsdag versoberd. Om 16.00 uur werden de trainingen in Ahoy stilgelegd om iedereen de gelegenheid te geven een minuut stil te zijn. Ook de openingsceremonie werd vanavond voorafgegaan door een minuut stilte. Deelnemers uit verschillende landen, waaronder Nederland, droegen rouwbanden.

Ook de renners van Belkin reden tijdens de 17de etappe van de Tour de France met rouwbanden. De coureurs van Giant-Shimano droegen net als vorige week, de dag na de vliegramp, met zwarte lintjes.

Saluutschoten

Het Friese kampioenschap skûtsjesilen begon vanmiddag een half uur eerder, waardoor de wedstrijd voor 16.00 uur afgelopen was. Op het moment dat de nationale minuut stilte begon, lagen alle veertien skûtsjes bij elkaar met de nationale vlag halverwege de mast. Voorafgaand aan de minuut stilte klonken twee saluutschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl