NOS NieuwsAangepast

Onderzoeksraad aan de slag

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is begonnen met het officiële onderzoek naar het neerstorten van de Boeing van Malaysia Airlines. Dat bevestigt voorzitter Tjibbe Joustra in een gesprek met de NOS.

Er zijn inmiddels vier Nederlandse onderzoekers in Kiev. Zij hebben gisteravond de leiding overgenomen van een internationaal team van ongeveer 25 onderzoekers.

De eerste prioriteit is nu om hen op de rampplek te krijgen, zegt Joustra. Dat kan pas als hun veiligheid gegarandeerd is. "Als we daar niet onbelemmerd kunnen werken, heeft het niet zoveel zin."

Zwarte dozen

Dat het onderzoeksteam nog niet ter plekke is, betekent volgens hem niet dat er tijd verloren gaat. "Ze zijn al druk bezig met de analyse van satellietbeelden en gegevens van de verkeersleiding enzovoorts."

Joustra zegt dat het op dit moment moeilijk is om in te schatten hoelang het onderzoek gaat duren, maar "een onderzoek naar een vliegtuigongeluk duurt meestal geruime tijd". Alleen al het interpreteren van de gegevens van de zwarte dozen - die naar een laboratorium in Londen zijn gestuurd - zal volgens hem enkele weken duren.

Feiten constateren

Hij wijst erop dat het onderzoek niet gericht is op het aanwijzen van schuldigen, maar alleen op het constateren van feiten. Hij denkt dat de onderzoekers uiteindelijk een goed beeld kunnen geven van wat er met het vliegtuig is gebeurd.

"Als de conclusie is dat het een terroristische aanslag of iets in die geest was, dan zullen wij dat overdragen aan de strafrechtelijke autoriteiten die vervolgens de schuldigen moeten zoeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl