Alles en iedereen staat stil

Nederland staat massaal stil bij de aankomst van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Verspreid door het land worden herdenkingen en stille tochten gehouden en op tal van radio- en tv-zenders is de programmering aangepast.

De Nederlandse Spoorwegen zetten vanwege de terugkeer van de eerste veertig lichamen de treinen een minuut stil. Hoe laat dat gebeurt, is nog niet bekend. Busmaatschappijen Connexxion en Arriva en lokale vervoerbedrijven zoals het Amsterdamse GVB en de Rotterdamse RET houden om 16.00 uur een minuut stilte. Die volgt op de landing van de twee legertoestellen uit Charkov in Eindhoven.

Het vliegverkeer op Eindhoven Airport is tussen 15.45 en 18.00 uur stilgelegd. Tussen 15.50 en 16.03 uur starten en landen op Schiphol eveneens geen vliegtuigen. De A2 en de A27 tussen Eindhoven en Hilversum worden voor het transport van de lichamen tijdelijk afgesloten.

Domtoren

Ook op kleinere schaal worden initiatieven gehouden om de doden van de vliegramp te herdenken. Zo staan de meeste molens vandaag in rouwstand. Vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars hadden daartoe opgeroepen.

In Utrecht wordt om 15.50 uur de Salvator geluid, de zwaarste klok in de Domtoren. Leden van het Utrechts Klokkenluiders Gilde zijn opgeroepen om de 8227 kilo zware klok handmatig te luiden. Op de klepel komt waarschijnlijk een leren foedraal, waardoor het luiden van de Salvator dof klinkt. Dat wordt gezien als extra uiting van rouw.

Op de Waalsdorpervlakte in Den Haag wordt als eerbetoon aan de slachtoffers vanaf 15.00 uur de Bourdonklok geluid tot de minuut stilte intreedt.

Piano

Pretparken zijn op de dag van nationale rouw gewoon open, maar markeren de aankomst van de eerste slachtoffers om 16.00 uur met een minuut stilte of het stilzetten van attracties. Op de Tilburgse Kermis gaan attracties en de muziek een kwartier uit. Bij de Parade in Utrecht wordt uit respect voor de slachtoffers van vlucht MH17 tussen 20.03 en 20.08 uur pianomuziek gespeeld.

In bioscopen van JT en Pathé worden films rond 16.00 uur onderbroken voor een minuut stilte. "Laten we samen stilstaan bij deze ramp van ongekende omvang", schrijft Pathé in een verklaring.

Veel kerken openen vanmiddag en vanavond hun deuren voor herdenkingsbijeenkomsten. De centrale herdenking van de Nederlandse kerken is om 19.00 uur in de Amersfoortse Sint Joriskerk. Daar is plek voor 750 belangstellenden. De dienst wordt buiten getoond op schermen en is ook te volgen op Nederland 2.

Reclamevrij

Bij de publieke omroep zijn de hele dag geen STER-reclames te zien. Ook veel regionale zenders hebben hun programmering aangepast en zenden minder of geen reclame uit. Verder is de muziek tussen de programma's versoberd.

De commerciële zenders van RTL zenden tussen 15.30 en 18.00 uur eveneens geen reclame uit. Bij RTL4 duurt de reclamevrije periode tot na 20.00 uur. Op Radio 538 is de hele dag geen reclame te horen en de zender draait "gepaste muziek".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl