NOS NieuwsAangepast

13 minuten geen vliegverkeer

Het vliegverkeer boven Nederland zal vanmiddag rond de aankomst van de militaire transportvliegtuigen met de lichamen uit Charkov dertien minuten stilliggen. Het treinverkeer in het land zal één minuut stilstaan.

Luchtverkeersleiding Nederland is verantwoordelijk voor het vliegverkeer van en naar de vliegvelden Schiphol, Rotterdam, Groningen, Maastricht en Eindhoven. Voor het vliegverkeer boven Nederland geldt vanmiddag hetzelfde protocol als tijdens de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Eindhoven

De minuut stilte wordt naar verwachting om 16.00 uur in acht genomen. Dat betekent dat vliegtuigen tussen 15.50 uur en 16.03 uur niet zullen starten of landen op de vliegvelden.

Op Eindhoven Airport mogen tussen 15.45 en 18.00 uur geen civiele toestellen starten of landen. In Eindhoven komen vanmiddag rond 16.00 uur de militaire toestellen uit Oekraïne aan.

Bovendien zal laagvliegend verkeer boven de Dam in Amsterdam tussen 19.00 en 22.00 uur geweerd worden in verband met de stille tocht die daar vanavond om 20.00 uur gehouden wordt.

ProRail

De spoorsector sluit zich vanmiddag aan bij het houden van één minuut stilte. Dat betekent dat de treinen stilstaan en geen omroepmededelingen worden gedaan op de stations.

Een woordvoerder van ProRail zegt dat het logistiek wel wat consequenties kan hebben, omdat de dienstregeling strak in elkaar zit. "Het kan zijn dat reizigers er iets van merken, maar dat proberen we zoveel mogelijk te beperken", zegt de woordvoerder.

Snelwegen

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten die een minuut stilte in acht willen nemen om tijdig een parkeerplaats op te zoeken. Stoppen op de vluchtstrook is niet veilig. De dienst waarschuwt automobilisten via de elektronische borden boven de snelwegen.

Op de A2 en de A27 van Eindhoven naar Hilversum worden opritten afgezet als de colonne met de stoffelijke overschotten passeert. Die wordt begeleid door een ere-escorte van de Koninklijke Marechaussee. Vijf kilometer voor en achter de stoet wordt geen verkeer toegestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl