NOS NieuwsAangepast

Winkels blijven open

Ondernemend Nederland voelt zich een beetje overvallen door de plotselinge aankondiging van een nationale dag van rouw.

VNO-NCW had gisteravond om 21.30 uur nog geen telefoontjes gehad van bedrijven. De werkgeversorganisatie weet niet of het nog tips geeft aan het bedrijfsleven. "We leven in een geëmancipeerde maatschappij. Iedereen zal op zijn manier de dag moeten beleven en ernaar handelen, zoals de vlag halfstok hangen en de minuut stilte in acht nemen", aldus een woordvoerder.

Detailhandel Nederland zegt dat winkels de minuut stilte in acht zullen nemen. De woordvoerster verwacht niet dat winkels op de dag van nationale rouw dicht zijn.

Vlaginstructie

Supermarktketen Albert Heijn heeft aan de ruim 800 winkels vlaginstructies opgedragen. "De Nederlandse vlag moet halfstok en alle bedrijfsvlaggen worden verwijderd. En uiteraard wordt de minuut stilte gerespecteerd. Op dat moment - om 16.00 uur - gaat ook de muziek uit in de winkels."

Transport en Logistiek Nederland (TLN) voelt zich ook overvallen. "Of vrachtwagens stil moeten worden gezet tijdens de minuut stilte? Ik weet het niet. Onze leden moeten natuurlijk rekening houden met de dag van rouw. Onze directie moet nog overleggen of we er iets mee moeten, zoals leden adviseren. Maar ja, de economie blijft wel doordraaien hè", aldus een TLN-zegsman.

Niks merken

De Vereniging van Banken verwijst naar de individuele banken, maar Rabobank, ING en ABN Amro waren vanavond niet bereikbaar voor commentaar. SNS liet weten dat alle merkvlaggen - zoals van SNS, Reaal en Zwitser Leven - worden verwijderd. Daarvoor in de plaats hangt de Nederlandse vlag halfstok.

"En aan medewerkers wordt het overgelaten of ze een minuut stilte houden op het moment dat het vliegtuig landt. De klanten zullen er verder weinig van merken."

Bussen

Connexxion zet rond 16.00 uur de 4000 taxi's en 2000 bussen een minuut aan de kant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl