NOS NieuwsAangepast

Dit was dag 5 na de vliegramp

Op de vijfde dag na de vliegramp is de trein met daarin de lichamen van de slachtoffers rond 10.30 uur onder politiebegeleiding aangekomen op het treinstation van Charkov.

Identificatie

De lichamen worden door een groep van twintig internationale experts uit de trein gehaald en onderzocht. Daarna gaan ze naar het vliegveld, waarvandaan ze morgen naar Eindhoven worden gevlogen. Vanuit daar worden de lichamen voor identificatie naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht. Het eerste vliegtuig met lichamen wordt rond 16.00 uur in Eindhoven verwacht.

De Australische premier Tony Abbott uit forse kritiek op de gang van zaken in het rampgebied in Oost-Oekraïne. "Na de misdaad volgt de doofpot", zegt hij. "Er is op industriële schaal geknoeid met bewijsmateriaal."

Een Australische Boeing C-17 gaat Nederland helpen met het vervoer van stoffelijke overschotten vanuit Oekraïne naar Nederland. Het land stuurt ook medische experts naar ons land voor de identificatie van de 27 Australische slachtoffers.

Vergadering

Minister Timmermans gaat 's middags naar Brussel om met alle Europese ministers van Buitenlandse Zaken over sancties tegen Rusland te praten. "Er is nogal wat veranderd sinds donderdag en daar wil ik het met ze over hebben", zegt Timmermans vooraf.

"Deze veranderingen moeten ook in het beleid van de Europese Unie tot uiting komen. Dit gaat niet meer over economie en handel maar over veiligheid en de gerechtigheid van bijna 200 Nederlanders die op een gruwelijke manier aan hun einde zijn gekomen."

Reisverbod

Na afloop van de vergadering wordt bekend dat tientallen Russen en separatisten een reisverbod voor Europa en Amerika hebben. In totaal staan 72 personen op een sanctielijst.

Er worden maatregelen genomen tegen 22 personen van het oude regime van Janoekovitsj, zij hebben een reisverbod en kunnen niet bij hun geld. Ook bevriest de EU de tegoeden van twee bedrijven op de Krim.

De VS neemt maatregelen tegen tientallen Russische banken en oliebedrijven. Poetin veroordeelt de sancties. Het Westen bedient zich volgens de president van een onacceptabele logica. President Obama bezoekt in Washington de Nederlandse ambassade en hij tekent het condoleanceregister.

Persoonlijke spullen

Ondertussen concludeert correspondent David Jan Godfroid dat de rampplek voor iedereen toegankelijk is en dat er nog veel persoonlijke spullen van slachtoffers liggen. Wat er met die spullen gaat gebeuren is nog onduidelijk.

De zwarte dozen zijn met de trein met slachtoffers meegereisd naar Charkov. Op deze recorders staan onder anderen vluchtgegevens. Of die informatie ook relevant is voor het onderzoek, is nog onbekend. Er kan niet met de zwarte dozen geknoeid worden, zeggen experts.

De zwarte dozen zullen in Groot-Brittannië worden onderzocht, premier Cameron accepteerde het Nederlandse verzoek hiertoe. Het Engelse team zal de dozen eerst fysiek onderzoeken om te kijken of ermee gerommeld is. Daarna worden de gegevens uitgelezen.

Dag van nationale rouw

Minister-president Rutte roept woensdag 23 juli uit tot dag van nationale rouw. Het is voor het eerst sinds 1962 dat er een dag van nationale rouw is afgekondigd. Dat gebeurde toen op 8 december, omdat voormalig koningin Wilhelmina op die dag werd bijgezet.

Op alle gebouwen van de rijksoverheid hangt morgen de vlag halfstok. Gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland worden verzocht hetzelfde te doen.

Extra uitzendingen

Er zijn morgen extra uitzendingen op radio en televisie vanwege de terugkeer van de lichamen uit Oekraïne en de dag van nationale rouw. Op Radio 1 begint om 14.00 uur een speciale uitzending, op Nederland 1 begint de extra uitzending om 14.30 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl