NOS NieuwsAangepast

Indonesië krijgt 'schone' president

De politieke ster van Joko Widodo, beter bekend als Jokowi, is snel gestegen. Tien jaar geleden handelde Jokowi nog in meubelen, daarna maakte hij naam in de lokale en regionale politiek als bestrijder van corruptie.

Daardoor kreeg hij landelijke bekendheid, maar op het hoogste politieke toneel speelt Jokowi nog maar kort mee. De Democratische Partij van Strijd wees hem dit jaar aan als lijsttrekker voor de parlementsverkiezingen van april. Hij leidde de PDI-P naar een ruime zege.

Onverschrokken

Vanaf dat moment was hij favoriet voor het presidentschap. Voor het eerst konden kiezers op 9 juli de president rechtstreeks kiezen. En vandaag werd bekend dat hij 6 procent meer stemmen kreeg dan zijn rivaal oud-generaal Prabowo Subianto.

De politieke loopbaan van Jokowi begon in 2005, toen de voormalige zakenman burgemeester werd van Solo op Midden-Java. Hij onderscheidde zich van zijn voorgangers door de zaken stevig aan te pakken. Zo introduceerde hij een geordend openbaar busvervoer in de stad.

Twee jaar geleden werd Jokowi gouverneur van Jakarta, nadat hij in de verkiezingen de zittende gouverneur had verslagen. Ook daar ging hij onverschrokken op de problemen af. Hij verhoogde onder meer het minimumloon, maakte het onderwijs toegankelijker voor armen en reorganiseerde het zorgstelsel.

Te laks

In de hoofdstad versterkte Jokowi zijn reputatie als politicus met schone handen. Zo'n imago is bijzonder in Indonesië, waar de politieke elite verwikkeld is in ruzies en schandalen.

Als gouverneur van de hoofdstad veegde hij publiekelijk diensthoofden de mantel uit, omdat die in zijn ogen te laks waren bij de aanpak van corruptie. Daarvan zijn filmpjes op YouTube verschenen.

Joko Widodo zat in Jakarta weinig in zijn kantoor, een groot deel van zijn werktijd was hij op pad om in gesprek te zijn met de bevolking.

Voortaan kan hij in gesprek met de bevolking van heel Indonesië. Hij volgt Susilo Bambang Yudhoyono op als president, die Indonesië 10 jaar heeft bestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl