NOS NieuwsAangepast

Amerika komt met nieuwe bewijzen

De inlichtingendienst van de Verenigde Staten geeft later vandaag informatie vrij over de omstandigheden waaronder vlucht MH17 is neergehaald boven Oekraïne.

Dat maakte het Witte Huis bekend. Er werd niet bij verteld om wat voor informatie het gaat.

Separatisten

In Nieuwsuur zei Ben Rhodes, plaatsvervangend nationale veiligheidsadviseur van president Obama, dat de VS met bewijzen komt dat het vliegtuig door de pro-Russische separatisten is neergeschoten.

De VS heeft bewijzen dat het raketsysteem na de vliegramp naar Rusland is gebracht. Ook heeft de VS meer aanwijzingen dat de raket vanuit het gebied is afgevuurd dat in handen is van de separatisten.

Bovendien beschikt Oekraïne volgens de Amerikanen wel over luchtafweergeschut, maar niet in het gebied waarvandaan de raket gelanceerd is.

Hoewel alle bewijzen in dezelfde richting wijzen, blijft een onafhankelijk internationaal onderzoek volgens Rhodes nodig.

Elf bewijzen

Maandag zette de Amerikaanse ambassade in Oekraïne al elf bewijzen op zijn website voor de betrokkenheid van pro-Russische separatisten bij het neerhalen van de Boeing van Malaysia Airlines.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl