Sancties? "Niets doen kan niet"

"Niets doen, kan niet", zegt een grote bloemenexporteur uit Aalsmeer. Maar de vraag of er sancties moeten komen tegen Rusland, vindt hij moeilijk te beantwoorden.

Een woordvoerder van een fabriek van industriële fritesmachines is stelliger. "Mocht Rusland een aandeel hebben gehad in het neerhalen van het vliegtuig, dan ben ik zeker voor sancties", zegt hij.

De handel van de Nederlandse bedrijven met Rusland heeft nog niet echt te lijden onder het neerhalen van de MH17, blijkt uit een rondgang van de NOS. Maar helemaal gladjes verloopt het toch ook niet.

Bloeden

"Het legt wel wat druk op de communicatie", zegt de eerdergenoemde bloemenhandelaar."Je moet natuurlijk ook wel bedenken dat de mensen daar iets heel anders te horen krijgen dan wij hier. En ik wil benadrukken dat de mensen met wie wij zakendoen hun hart op de goede plaats hebben."

Een fabrikant in landbouwmachines: "Als wij ervoor moeten bloeden, dan moet het. Er moeten mensen voor het gerecht komen. Wij hebben ook handelscontacten in Donetsk die vrezen voor hun leven."

Politiek en zaken

Grote bedrijven als olieconcern Shell en FrieslandCampina stellen zich afwachtender op. Philips-topman Frans van Houten liet gisteren al weten dat hij een een diepgaand onderzoek naar de ramp wil afwachten. "Mochten er sancties komen dan zullen wij ons daar uiteraard altijd aan houden."

Verfreus AkzoNobel noemt de situatie zeer delicaat. "De beslissing of er sancties opgelegd moeten worden, is een politieke beslissing en dat zullen wij nauwlettend in de gaten houden", zegt een woordvoerder.

"Politiek en zaken gaan niet samen", zegt een ondernemer die anoniem wil blijven. "Zakelijk is iedereen de dupe als er sancties komen. Je dupeert ook de gewone mensen in zo'n land met sancties. Bovendien, er moet toch gegeten worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl