Morgen eerste vliegtuig terug

Het eerste vliegtuig met slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne komt morgen naar Nederland. Het Hercules-toestel zal landen in Eindhoven, zo maakte premier Rutte bekend op een persconferentie.

Vanochtend reed de trein met slachtoffers van het rampgebied naar Charkov, in gebied dat onder controle staat van de Oekraïense regering. In Charkov worden nu voorbereidingen getroffen voor de vlucht naar Nederland.

Het streven is dat het Hercules-vliegtuig morgen "in de loop van de dag" vertrekt, zei Rutte. Vanuit Eindhoven zullen de slachtoffers worden overgebracht naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

Mogelijk maanden

Na de identificatie van de lichamen worden de nabestaanden geïnformeerd. Rutte wees erop dat identificatie in sommige gevallen maanden kan duren.

Het is nog niet precies duidelijk hoeveel van de 298 slachtoffers van MH17 er precies in Charkov zijn. Het aantal van 282, dat in internationale media wordt genoemd, is volgens de premier onbevestigd.

Het onderzoek in Oekraïne, onder leiding van Nederlanders, zal zich nu vooral richten op het vinden van de slachtoffers die nog in het rampgebied liggen en hun persoonlijke bezittingen. "Zo snel mogelijk gaan de Nederlandse experts aan de slag in het veld", zei Rutte.

Luchtbrug

Het transport van alle lichamen naar Nederland zal de komende dagen "fasegewijs" gebeuren, zei de premier. Daarvoor worden niet alleen C-130-Hercules-toestellen ingezet, maar ook een Boeing C-17 die beschikbaar wordt gesteld door Australië. Het ministerie van Defensie spreekt van een luchtbrug tussen Eindhoven en Charkov.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl