NOS NieuwsAangepast

Onderzoek GB naar dood Litvinenko

Groot-Brittannië start een openbaar onderzoek naar de dood van de Russische oud-spion Alexander Litvinenko. Dat heeft minister May van Binnenlandse Zaken aangekondigd. Ook de mogelijke betrokkenheid van Rusland zal daarin aan de orde komen.

Litvinenko (43) overleed eind november 2006 in een ziekenhuis in Londen. Enkele weken daarvoor had hij in de Britse hoofdstad thee gedronken met twee Russen, van wie een een voormalig geheim agent was. De twee zouden hem hebben vergiftigd met het radioactieve polonium. Rusland weigerde hen uit te leveren aan Groot-Brittannië.

De Britse regering wilde vorig jaar nog geen onderzoek doen naar de betrokkenheid van de Russische veiligheidsdiensten bij de dood van Litvinenko. Er werd toen besloten om alleen te kijken naar de doodsoorzaak omdat de staatsveiligheid anders in het geding zou komen.

MI6

Litvinenko's familie is ervan overtuigd dat het Kremlin opdracht heeft gegeven voor de moord op Litvinenko. Hij zou voor zijn dood hebben gewerkt voor MI6, de Britse geheime dienst.

Bronnen bij de regering zeggen tegen de BBC dat de timing van de bekendmaking toevallig samenvalt met de vliegramp in Oekraïne, die zou zijn veroorzaakt door pro-Russische separatisten. Premier Cameron wil dat de EU de sancties tegen Moskou verzwaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl