NOS NieuwsAangepast

Meeste asielzoekers sinds 2001

Het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt is sinds 2001 niet meer zo hoog geweest. Volgens cijfers van het CBS vroegen er in het eerste half jaar van dit jaar ruim 12.000 mensen asiel aan. Dat is een verdubbeling in vergelijking met de eerste helft van 2013.

De grootste groep asielzoekers komt uit Syrië. Verder was de toename van het aantal Eritreeërs opvallend. In maart en april kwamen er zo'n duizend per maand naar Nederland. In mei liep dat aantal weer terug naar 200.

Verscherpte controles

Volgens het CBS gingen de Eritreeërs eerst vooral naar Duitsland en Zweden. Het vermoeden bestaat dat mensensmokkelaars hun routes hebben verlegd naar Nederland. Staatssecretaris Teeven luidde vervolgens de noodklok. Hij kondigde verscherpte controles aan.

In 2001 lag het aantal asielzoekers hoog door de crisis in Kosovo en het geweld in Afghanistan en Irak. Daarna daalde het aantal asielaanvragen jaarlijks.

Boten

Volgens het CBS hangt het aantal asielzoekers niet alleen af van oorlogen en brandhaarden in de wereld. "Het heeft vooral te maken met hoeveel boten de Middellandse Zee kunnen oversteken en hoe de routes van mensensmokkelaars lopen", zegt een woordvoerder van het CBS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl