NOS NieuwsAangepast

Indonesië: Prabowo trekt zich terug

De Indonesische presidentskandidaat Prabowo heeft zich teruggetrokken uit het verkiezingsproces. De ex-generaal wil dat de verkiezingen helemaal opnieuw worden gedaan. Vandaag maakt de kiescommissie waarschijnlijk de uitslag bekend en de verwachting is dat Prabowo het aflegt tegen zijn rivaal Jokowi.

Eerder vandaag pleitte Prabowo Subianto ervoor om de uitslag van de verkiezingen met twee weken uit te stellen. Nu keert hij zich dus helemaal tegen het proces. Volgens hem is er massaal gefraudeerd ten gunste van Jokowi, de gouverneur van Jakarta.

Bij het gebouw van de kiescommissie in Jakarta zijn duizenden agenten om de orde te bewaken.

"Slecht verliezer"

Correspondent Michel Maas zegt dat Prabowo de kiescommissie wil aanklagen. Hij heeft zijn aanhang opgeroepen om zich terug te trekken bij de telling van de stemmen. Het hele proces moet wat hem betreft opnieuw.

Volgens Maas is Prabowo een slecht verliezer. "Hij heeft gewoon verloren, maar dat wil hij niet erkennen. Nog voor de verkiezingen had hij al gezegd: verliezen is voor mij geen optie."

Heavy metal

In Indonesië bestaat de vrees dat Prabowo's aanhangers nu de straat opgaan. Dat zou weer een reactie kunnen uitlokken van de achterban van Jokowi.

Indonesië ging op 9 juli naar de stembus. Jokowi, ooit meubelmaker en liefhebber van heavy metalmuziek, staat vooral bekend om zijn aanpak van corruptie. Prabowo maakt deel uit van de gevestigde orde; hij was een schoonzoon van de in 2008 overleden Soeharto.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl