NOS NieuwsAangepast

V-raad veroordeelt neerhalen MH17

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het neerhalen van het Maleisische passagiersvliegtuig boven Oost-Oekraïne veroordeeld. De resolutie waarin dat gebeurde werd unaniem aangenomen. Ook Rusland stemde voor.

De resolutie betekent ook dat voor de Veiligheidsraad vaststaat dat het Maleisische toestel is neergehaald. Tot nu toe hield onder meer de Nederlandse regering op dit punt een slag om de arm.

De Veiligheidsraad eist dat de daders ter verantwoording worden geroepen en dat alle staten meewerken om dat mogelijk te maken. Ook moeten de gewapende rebellen veilige en volledige toegang van onderzoekers tot het rampgebied garanderen.

De resolutie werd ingediend door Australië. Het was lange tijd onzeker of Rusland, dat vetorecht heeft, de resolutie zou steunen. Er is het hele weekend onderhandeld over de tekst. Rusland ging akkoord nadat "neerschieten" was vervangen door "neerhalen".

Brede coalitie

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken ging gisteravond naar New York om een brede coalitie te vormen zodat de resolutie zou worden aangenomen.

Voor de stemming sprak Timmermans met de pers. Hij zei dat er meer onderzoek naar de ramp nodig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl