NOS WielrennenAangepast

Supporter Cavendish steunt team

Voor Mark Cavendish liep de Tour de France dit jaar uit op één grote teleurstelling. Waar hij had gehoopt net als de afgelopen zes jaar te schitteren met een aantal etappezeges, bleek dit jaar voor hem slechts een rol als brokkenpiloot weggelegd. Een zware valpartij, nota bene voor eigen publiek in het openingsweekeinde van de Tour, dwong voortijdig de wedstrijd te verlaten.

Maandag, tijdens de tweede rustdag, dook Cavendish toch weer op in Ronde van Frankrijk. Als supporter was hij naar Carcassonne gekomen om zijn ploeggenoten een hart onder de riem te steken voor de laatste etappes die naar Parijs leiden. "Ik ben sinds 2006 niet meer zo lang thuis geweest in juli", zei de 29-jarige Brit, die sindsdien jaarlijks deel uitmaakte van de Tour-selecties.

"Het is zwaar. Ik mis de Tour de France en ik mis de jongens, vooral nu ze zo sterk rijden. Maar zo gaan die dingen", sprak Cavendish als een boer met kiespijn. "Ik wilde er weer zijn. Het was een kwestie van tijd en ik moest zorgen dat mijn genezing goed ging voor ik hier kon komen kijken. Want ik wil zo snel mogelijk weer gaan rijden. Nu ik weet dat het goed gaat, kan ik wel een paar dagen bij het team zijn."

Drukcabine

Dagelijks werkt Cavendish een hersteltraining af, waarbij hij ook aan hyperbare zuurstoftherapie doet. Die behandelwijze is gericht op het inademen van zuurstof in een drukcabine waarin de druk hoger dan één atmosfeer is. Tussen de behandelingen door wierp de sprinter zo nu en dan een blik op de buis.

"Ik heb gisteren gekeken. En daarvoor heb ik de sprint in Londen gezien. Toen was mijn schouder net onderzocht en daarna wou ik geen sprints meer kijken. Het werd een beetje frustrerend. Gewoon omdat we niet meedoen", aldus Cavendish. "Je ziet hoe goed het team is, maar ze missen het mannetje voor de laatste paar honderd meter. Dat was ik dus en dat is wel deprimerend."

"Lig voor op schema"

Cavendish maakte afgelopen zondag weer zijn eerste kilometers op de weg en zijn herstel verloopt naar wens. "Ik heb nog altijd pijn, maar mijn herstel verloopt redelijk snel. Ook omdat het pas elf dagen na de operatie is. Ik zal de komende dagen geen wedstrijden kunnen rijden, maar ik lig voor op schema en ik ben blij", zei de topsprinter. "Ook thuis maak ik deel uit van het team. Of ik nou als eerste finish of een teamgenoot. Zelfs al ben ik maar een toeschouwer, ik ben even trots als ik mijn vrienden de grootste wielerraces ter wereld zie winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl