NOS NieuwsAangepast

Vriend Boston-verdachte schuldig

Een studievriend van de verdachte van de aanslag op de marathon in Boston, vorig jaar april, is door een jury schuldig bevonden aan samenzwering en het belemmeren van het onderzoek naar de aanslag. Hij kan een gevangenisstraf van 25 jaar krijgen.

Op 15 april 2012 lieten Dzjochar en Tamerlan Tsarnajev zelfgemaakte bommen ontploffen bij de finish van de marathon van Boston. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en raakten 260 mensen gewond.

Daarna volgde een drie dagen durende klopjacht. Bij een vuurgevecht met de politie kwam Tamerlan om het leven en raakte zijn broer Dzjochar zwaargewond.

Rugzak

De studievriend, Azamat Tazhayakov, zou drie dagen na de aanslag samen met een andere vriend een rugzak met explosieven hebben weggehaald uit de studentenkamer van Dzjochar Tsarnajev. De andere vriend moet in september voor de rechter verschijnen.

Volgens de advocaat van Tazhayakov was het de andere vriend, Dias Kadyrbayev, die de rugzak meenam en daarna weggooide. De aanklagers stelden dat de mannen samen het besluit namen en dat Tazhayakov dus ook verantwoordelijk is.

Dzjochar Tsarnajev, de verdachte van de aanslag, komt in november voor de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl