NOS NieuwsAangepast

Malaysia Airlines vliegt over Syrië

Malaysia Airlines vliegt niet meer over Oost-Oekraïne, maar heeft wel over Syrië gevlogen. Uit vluchtgegevens van Flightradar24 blijkt dat vlucht MH004 gisteren over Syrië vloog.

De luchtvaartmaatschappij houdt zich naar eigen zeggen aan de aanbevelingen van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie ICAO. Het vliegen boven conflictgebieden wordt niet overal expliciet afgeraden.

Oorlogsgebied

Na het neerhalen van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne mijden vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen het luchtruim boven Oost-Oekraïne.

In Syrië woedt al drie jaar een burgeroorlog. Het luchtruim boven Syrië is niet verboden, maar onder meer de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten ontraden al ruim een jaar om over het land te vliegen.

Het is niet duidelijk of Malaysia Airlines eenmalig over Syrië heeft gevlogen of dat het vaker gebeurt.

Onnodig

Volgens de voorzitter van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers, Steven Verhagen, mijden de meeste maatschappijen, waaronder de KLM, het Syrische luchtruim.

Het kan volgens Verhagen wel eens noodzakelijk zijn om een andere route te kiezen, omdat het vliegverkeer tussen Londen en Kuala Lumpur erg druk is, maar dan nog is het niet nodig om over Syrië te vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl