NOS NieuwsAangepast

Geld probleem nieuw tbc-medicijn

Multiresistente tbc is misschien in de toekomst zes keer sneller te behandelen dan nu het geval is. Maar het is zeer de vraag of die snelle behandeling snel beschikbaar komt.

Een nieuw medicijn tegen tbc is al in de maak, "maar voor vervolgonderzoek is geen geld", zegt Kitty van Weezenbeek, directeur van het KNCV Tuberculosefonds.

Vandaag maakte TB Alliance, een organisatie die zich inzet voor de bestrijding van infectieziekten, bekend dat er goede resultaten zijn geboekt bij het testen van een nieuw medicijn. De genezingskans zou van 50 naar 90 procent toenemen, en de kosten zouden met 90 procent naar beneden kunnen.

"Het is een belangrijke stap vooruit", zegt Van Weezenbeek. "Na een periode van 40 jaar waarin dezelfde medicatie werd gebruikt, is dit het derde medicijn dat in korte tijd ontwikkeld is."

Snel resistentie

Tegen de oude medicijnen is resistentie ontstaan. Van Weezenbeek: "Het is daarom ook zeer belangrijk dat we deze medicijnen beschermen en in goede samenwerking met de grote partijen zorgen dat ze op de juiste manier worden geïntroduceerd. Anders verliezen we levensreddende medicijnen waar we 40 jaar op gewacht hebben." Als dat niet goed gaat zou ook bij deze medicatie resistentie ook op de loer kunnen liggen.

De toepassing van de nieuwe medicatie staat nog in de kinderschoenen. Het is op een kleine groep testpersonen getest. "Er komt een tweede onderzoek onder een grotere groep aan. Om deze medicatie daadwerkelijk op de markt te krijgen is veel geld nodig. Dat is er niet en daar maken wij ons ernstig zorgen om."

"Europa blijft achter"

Volgens Artsen Zonder Grenzen blijft Europa ernstig achter bij de VS als het gaat om het financieren van onderzoek naar tbc.

Het KNCV Tuberculosefonds roept Europa op meer geld beschikbaar te stellen. "We moeten ons als westerse gemeenschap realiseren dat tbc geen grenzen kent en onze verantwoordelijkheid nemen." Jaarlijks sterven wereldwijd ruim 1,3 miljoen mensen aan tbc.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl