NOS WielrennenAangepast

"Van den Broeck een tragisch geval"

De Tour de France is ruim twee weken onderweg en het peloton geniet vandaag van de tweede rustdag. NOS-commentator Maarten Ducrot pikt de opvallendste momenten eruit.

"Het uitvallen van favorieten Chris Froome en Alberto Contador heeft de Tour zeker niet saai gemaakt. Het is een open koers, maar dat is iets wat je van te voren al zag aankomen. Vincenzo Nibali is in staat om het spel te spelen. De slimheid wordt nu gekoppeld aan pijn lijden en hard fietsen. De eerste plek staat nu op slot, maar daarachter zitten renners met samengeknepen billen te strijden om de andere plekken."

Na vijftien etappes fietsen staat Nibali stevig op de eerste plaats in het algemeen klassement. De Spanjaard Alejandro Valverde staat op plaats twee op 4.37 achterstand en de Franse wielrenner Romain Bardet net daar achter op 4.50.

Franse strijd

De Franse renners hebben Ducrot positief verrast. "Romain Bardet, Jean-Christophe Péraud en Thibaut Pinot springen er uit. Dat had ik niet verwacht van die Fransen. Wat ook mooi is, is de strijd tussen de Franse renners. Pinot wil Bardet er nog graag afrijden. Die strijd is al mooi, maar wordt nóg mooier."

Ducrot wil ook nog even een Nederlander noemen die volgens hem goed bezig is. "Een ander lichtpuntje is Laurens ten Dam. Ik had niet verwacht dat hij zó goed zou zijn. Ik had hem gezien in Zwitserland en daar viel hij erg tegen." Na de veertiende etappe klom Ten Dam weer in het algemeen klassement. Op dit moment staat de Nederlandse wielrenner op de negende plaats. Bauke Mollema is op dit moment in het klassement de beste Nederlander: hij staat op plaats zeven.

Zielig

Natuurlijk zijn er ook teleurstellingen. Zonder na te denken noemt Ducrot de Belg Jurgen van den Broeck, die elfde staat in het algemeen klassement. "Van den Broeck is een tragisch geval. Het is heel zielig, hij is zo'n kwetsbare jongen. Hij wordt al Valdebroeck genoemd, vanwege zijn vele valpartijen. Zo'n hoopje ellende is het. De mensen die hem zien denken alleen maar: als hij maar heel blijft."

Na deze rustdag rijden de overgebleven 170 wielrenners morgen van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon. Nibali rijdt dan opnieuw in de gele trui, Peter Sagan in het groen, Joaquim Rodríguez in de bolletjestrui en Romain Bardet is eerste in het jongerenklassement en draagt dus de witte trui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl