NOS SportAangepast

"Zit nog rek in Totilas"

In 2010 won Totilas met zijn toenmalige ruiter Edward Gal de Wereldruiterspelen. Er is daarna een hoop gebeurd. In dat zelfde jaar werd het paard voor een bedrag van zo'n tien miljoen euro verkocht aan Paul Schockemöhle. Maar de successen, met zijn nieuwe Duitse ruiter Matthias Rath, bleven uit. Totilas raakte geblesseerd en ontbrak zelfs op de Olympische Spelen van 2012.

Sinds maart is Totilas weer fit en dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan. Het duurste dressuurpaard ter wereld boekte zaterdag tijdens het CHIO in Aken zijn achtste zege op rij sinds zijn rentree in mei. Sjef Janssen, oud-bondscoach van Nederland, heeft zich intensief bezig gehouden met het herstel van 'Toto'.

Sterker en soepeler

"We hebben geprobeerd het gehele lichaam van het paard sterker en soepeler te maken", aldus Janssen. Totilas onderging een zwaar trainingsprogramma. "Ik heb geprobeerd om alle blokkades uit het lichaam te krijgen onder andere door rek- en strekoefeningen. Zo wordt het paard een betere atleet."

Tijdens de afwezigheid van Totilas heeft de concurrentie niet stil gezeten. "Andere toppers liepen zeer goede prestaties met zelfs wereldrecords. Dat we die tegenstanders nu verslagen hebben is hartstikke mooi. Totilas is terug op het niveau om toppers te verslaan, maar we zijn er nog niet. Er zit zeker nog rek in het paard. "

Janssen kijkt met vertrouwen naar de toekomst. "Dit geeft veel morele steun voor de Wereldruiterspelen eind augustus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl