NOS NieuwsAangepast

Experts: treinen Torez vandaag weg

De treinen met de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne vertrekken later vandaag van het station in Torez. Dat zeggen Nederlandse inspecteurs die op het station zijn. Ze hebben van de separatisten in het gebied de toezegging gekregen dat de treinen vandaag nog weggaan.

De koelwagons zijn vanochtend onder toeziend oog van de Nederlandse forensische inspecteurs verzegeld.

Het Nederlandse team doet vanmiddag ook nog onderzoek op de rampplek en keert dan met enkele lichamen die daar nog liggen terug naar Torez. Als die lichamen in de koelwagons zijn gelegd, kunnen de treinen vertrekken.

Bestemming onbekend

Nog steeds is niet duidelijk waar de twee treinen met koelwagons naartoe gaan. De Oekraïense regering heeft gezegd dat ze naar Charkov kunnen, zoals Nederland wil, maar dat de rebellen dan wel toestemming daarvoor moeten geven. De pro-Russische separatisten hebben het in het gebied voor het zeggen.

Hercules staat klaar

Premier Rutte zei vanmorgen in de Tweede Kamer dat er op het vliegveld van Charkov een Nederlands Hercules-vrachtvliegtuig klaar staat om de stoffelijke overschotten naar Nederland over te brengen.

De Nederlandse forensische experts zeggen dat de lichamen in de wagons in redelijke staat zijn. Ze verwachten alle lichamen te kunnen identificeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl