NOS NieuwsAangepast

Gevechten in Donetsk laaien op

Het Oekraïense leger is een offensief begonnen bij de stad Donetsk. Getuigen maken melding van luide explosies en rookpluimen in de stad. Ook wordt er melding gemaakt van doden en gewonden. Wie de slachtoffers zijn is niet duidelijk.

Volgens een leider van de separatisten zijn er onder meer gevechten in de buurt van het treinstation. Het station ligt midden in de stad.

Het leger probeert met tanks en pantservoertuigen de rebellen terug te dringen. Tanks van de rebellen rijden in de richting van het station, zegt een ooggetuige tegen Reuters. Mensen slaan op de vlucht.

"Blijf binnen"

De rebellen zeggen in een waarschuwing aan de bewoners van Donetsk dat er gevechten zijn in verschillende delen van de stad, onder meer bij het gesloten vliegveld van Donetsk. Omwonenden van het centrale plein in Donetsk worden ertoe opgeroepen binnen te blijven.

De Oekraïense regering zegt dat een militaire operatie in gang is gezet, maar houdt zich verder op de vlakte.

De rebellen hebben het al maandenlang voor het zeggen in Donetsk in het oosten van Oekraïne. Ook Slavjansk was lang in handen van de rebellen, maar het leger wist die stad begin juli na zware gevechten te heroveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl