V-raad wil wapenstilstand in Gaza

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. Dat is de uitkomst van spoedberaad in New York, afgelopen nacht.

De raad heeft ook zijn zorgen uitgesproken over het oplopende aantal slachtoffers bij het conflict tussen Israël en Hamas.

De spoedzitting was aangevraagd door Jordanië, op aandringen van de Palestijnse president Abbas. Die riep de VN zondag vanuit Qatar op om snel over de "onacceptabele situatie" in Gaza en de Israëlische "misdaden tegen de menselijkheid" te praten.

De afgelopen twee weken zijn volgens de laatste cijfers meer dan 400 Palestijnen om het leven gekomen bij het offensief van het Israëlische leger. Dat voerde aanvankelijk alleen luchtaanvallen uit; sinds donderdag woedt in Gaza ook een grondoorlog.

"Afgrijselijke daad"

Gisteren werden meer dan zestig Palestijnen gedood bij een Israëlische aanval in Gaza-stad. Bij daaropvolgende gevechten kwamen ook dertien Israëlische militairen om het leven. Een tank van een Israëlische elite-eenheid zou door raketten van Hamas zijn verwoest.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de Israëlische aanval van zondag veroordeeld en sprak van een afgrijselijke daad. Hij heeft Jeruzalem opgeroepen om in Gaza "maximale terughoudendheid" te betrachten. Ook hij vroeg opnieuw om een staakt-het-vuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl