NOS NieuwsAangepast

Rutte: één doel, de mensen terug

Premier Rutte heeft bekendgemaakt dat Nederland de internationale coördinatie krijgt bij het identificeren van de slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17.

Hij kondigde op een persconferentie aan dat vanavond nog een toestel van Defensie vanaf vliegveld Eindhoven vertrekt naar Charkov, waar een coördinatiecentrum wordt ingericht.

Rutte zei dat hij met minister Timmermans vandaag bezig is geweest met de organisatie van het repatriëren van de slachtoffers. Morgen hoopt de OVSE een missie met daarin Nederlanders het gebied in te krijgen.

NAVO

De hele dag staat al een trein met de lichamen van slachtoffers in het rebellengebied. Volgens Rutte zijn alle inspanningen erop gericht om deze trein op door Oekraïne gecontroleerd gebied te krijgen. "De OVSE onderhandelt daarover met de separatisten", zei Rutte. Pas als de trein uit het rebellengebied is kan het identificatieteam aan het werk.

Rutte gaf in antwoord op een vraag daarover aan dat militair ingrijpen niet aan de orde is. Ook ziet hij geen rol voor de NAVO. "Voor het kabinet is er maar één doel en dat is de mensen terugkrijgen''.

Hij zei dat hij vandaag "heel bescheiden, heel voorzichtig'' enkele positieve ontwikkelingen zag. De OVSE kon redelijk ongestoord zijn werk doen, aldus Rutte.

Poetin

Ook heeft Rutte vandaag weer gebeld met collega's van andere landen. "Ik heb weer gesproken met Merkel en Cameron en vanavond zal ik weer contact opnemen met Poetin. Alles is erop gericht de lichamen terug te krijgen."

Minister Timmermans gaat vanavond naar de Veiligheidsraad in New York om ook daar te pleiten voor een snelle berging van de lichamen en "om de onderste steen boven te krijgen over de verschrikkelijke gebeurtenissen", aldus Rutte.

Koning en koningin

Rutte prijst de maatschappelijke organisaties die mensen helpen bij de verwerking van de gevolgen van de ramp met . "Op tal van plaatsen is vandaag stilgestaan bij de ramp. Kerken, scholen, sportverenigingen, allen zijn actief. Dat is hartverwarmend in deze tijd van ellende en verdriet."

Morgen is er een besloten informatiebijeenkomst voor de nabestaanden. Daar zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima, premier Rutte en enkele leden van het kabinet bij aanwezig zijn. Ook zijn er mensen aanwezig die nabestaanden kunnen ondersteunen.

Kamer

Een deel van het crisisteam van het kabinet, onder leiding van minister Opstelten, was vanaf 14.00 uur vanmiddag bijeen op het ministerie van Veiligheid en justitie. Ook de ministers Timmermans van Buitenlandse Zaken en Hennis van Defensie waren daar bij aanwezig.

Morgen informeren premier Rutte en de ministers Opstelten van Veiligheid en Justitie en Plasterk van Binnenlandse Zaken om 10.00 uur een delegatie van de Tweede Kamer over de stand van zaken.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken kan er niet bij aanwezig zijn vanwege zijn bezoek aan de VN in New York. Na de briefing besluit de Kamer of er woensdag een vervolgdebat zal plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl