NOS WielrennenAangepast

Druiven zuur voor schlemiel Bauer

Voor Jack Bauer waren de druiven uiterst zuur. Luttele meters scheidden de Garmin-renner, die samen met de Zwitser Martin Elmiger 222 kilometer lang aan de leiding had gefietst, van een primeur: de eerste zege van een Nieuw-Zeelander in de Tour de France.

Het mocht niet zo zijn; het aanstormende peloton, met de erkende sprinters voorop, greep hem kort voor de streep in de kraag. De teleurstelling viel met bakken van zijn gezicht te scheppen. "Ik dacht in de laatste kilometer dat ik ging winnen", verklaarde de schlemiel van de dag naderhand.

Er gingen wel wat minuten overheen voordat de 29-jarige Bauer, die op weg naar de meet Elmiger al achtergelaten had, die woorden kon uitspreken. De gemiste kans viel hem zwaar, tot huilens toe zelfs. Ploeggenoten trachtten hem te troosten. Zelfs de prijs van 'de meest strijdlustige renner van de dag' ging aan zijn neus voorbij; die kwam bij Elmiger terecht.

"Je kunt best zeggen dat ik ietwat teleurgesteld was", sprak hij met veel gevoel voor understatement toen hij zich weer vermand had. "Al als kind droomde ik ervan een etappe in de Tour te winnen. En als knecht krijg je niet zo veel kansen. Maar dat is wielrennen hè. Soms een hoogtepunt, maar vaak een dieptepunt."

Kristoff: echt heel nipt

Even verderop bejubelde Alexander Kristoff zijn tweede dagsucces in deze Tour. "Als je in een sprint een zege boekt, is het vanzelfsprekend altijd close. Maar vandaag was het echt heel nipt", zei de Noor, verwijzend naar de vluchters Bauer en Elmiger, die pas heel laat werden ingehaald.

"Door die rotondes was het lastig om ze nog te pakken te krijgen. In volle finale stroomde de adrenaline door mijn lijf. Je hoopt niet alleen dat je op tijd komt, maar je moet ook nog de concurrentie goed in de gaten houden. Mooi dat het gelukt is, voor de tweede keer zelfs. Misschien zijn zij met zwaardere benen uit de Alpen gekomen dan ik."

De 27-jarige renner van Katjoesja, die eerder in Saint-Étienne won en in maart al verraste met zijn triomf in Milaan-Sanremo, durft ondertussen hardop te dromen van een zege op de Champs-Élysées op de laatste koersdag. "Het zou geweldig zijn om in Parijs te winnen, maar dat is niet makkelijk: ik moet extreem sterke renners verslaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl