NOS NieuwsAangepast

Drukte bij herdenkingsplek Schiphol

Op Schiphol liggen honderden bloemen, briefjes, knuffels en ballonnen bij de herdenkingsplek voor de slachtoffers van de vliegtuigramp. De rij voor het condoleanceregister is lang; mensen moeten zo'n twintig minuten wachten voordat ze wat in het boek kunnen schrijven.

De herdenkingsplek is spontaan ontstaan op de ochtend na de ramp. "De herdenkingsplek blijft voorlopig bestaan, omdat er duidelijk behoefte aan is", laat een woordvoerder van de luchthaven weten. Schiphol heeft medewerkers ingezet om alles in goede banen te leiden.

"Ik rouw met jullie mee. De wapens neer", antwoordt een vrouw op de vraag wat ze in het boek heeft geschreven. Twee mannen komen helemaal uit het Belgische Brasschaat om de slachtoffers te herdenken. "Wij zijn spijtig genoeg een voetbalspeler van 12 jaar verloren. Hij is omgekomen met zijn ouders. We hebben er geen woorden voor." Ook veel medewerkers van Schiphol en luchtvaartpersoneel komen langs om de slachtoffers van de vliegramp te eren.

Herdenkingsdienst in Volendam

Ook in de kerken werden vandaag slachtoffers herdacht, zoals tijdens een speciale dienst in de Sint-Vincentiuskerk in Volendam. Bij de vliegtuigramp kwamen de Volendamse Cor Schilder en Neeltje Tol om het leven; zij waren op weg naar Bali voor een vakantie.

Schilder werkte op het vuilinzamelingsstation van de gemeente en speelde als drummer in de band Vast Countenance. "Hij was een fijne, goedgehumeurde en zachtaardige man, die een grote droom had in de muziek. Hij hoopte daar groot in te mogen worden, samen met zijn band", memoreert een kennis hem. Tol had een bloemenzaak in het dorp, ook op die plek zijn veel bloemen neergelegd.

Bij veel evenementen is met een moment van stilte stilgestaan bij de ramp met vlucht MH17. Dat gebeurde onder meer op de open dag van de voetbalclubs Feyenoord en FC Utrecht.

Buitenlandse herdenkingen

Ook in Australië zijn op meerdere plekken de slachtoffers herdacht. Zo hield men bij een grote aids-conferentie in Melbourne een minuut stilte, omdat er meerdere aidsexperts in het ramptoestel zaten.

Premier Tony Abbott was aanwezig bij een kerkdienst in Sydney. Dat was geen officiële herdenking; de premier heeft laten weten dat er later deze maand nog een officiële nationale rouwdag wordt gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl