NOS NieuwsAangepast

Nog steeds lichamen langs weg

NOS-correspondent David Jan Godfroid meldt dat er nog steeds lichamen liggen langs de kant van de weg in het rampgebied. "Dat alle lichamen zijn overgebracht naar mortuaria, klopt niet. Ik heb er zojuist nog acht of negen gezien in zwarte plastic zakken."

Volgens Godfroid worden er nog steeds nieuwe lichamen gevonden. "Het is niet echt een rampplek, maar een rampgebied waar van alles en nog wat ligt. Grote stukken vliegtuig, kleine stukjes vliegtuig, koffers, boeken, jasjes, schoenen, maar dus ook nog steeds lichamen."

Het is volgens hem niet duidelijk wat er met de stoffelijke overschotten in de trein gebeurt. "Een aantal lichamen is al eerder overgebracht naar mortuaria in Donetsk, Charkov en Marioepol en wellicht dat deze trein ook naar een van deze drie plaatsen gaat."

Checkpoints

Hij heeft in het gebied nog geen enkele onderzoeker gezien. Wel lopen er veel dorpelingen die spullen op hun erf of hun land hebben liggen. "Verder zijn er behoorlijk wat journalisten en mensen van het Oekraïense ministerie voor noodsituaties. Het is onduidelijk wat die nou precies aan het doen zijn."

Gisteren liepen er volgens de berichten nog veel gewapende separatisten rond in het gebied. "Daar is nu geen sprake meer van", zegt Godfroid. "Ik heb kunnen gaan en staan waar ik wilde en ook met iedereen mogen praten. Aan de randen van het gebied zijn checkpoints. Daar word je gecontroleerd door de separatisten. Daarna kun je er vrij rondlopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl