NOS SportAangepast

Waterpolosters naar laatste vier EK

De Nederlandse waterpolosters hebben ook hun derde wedstrijd op de EK in Boedapest gewonnen. Door de 9-7 zege op Griekenland (3-1, 3-2, 2-3, 1-1) plaatste Oranje zich voor de halve finales.

De zegereeks mag opmerkelijk worden genoemd nadat Nederland vorig jaar bij de WK teleurstellend als zevende was geëindigd en een jaar eerder als titelhouder zelfs ontbrak bij de Olympische Spelen in Londen.

Onder de nieuwe bondscoach Arno Havenga, die eind vorig jaar de Italiaan Mauro Maugeri afloste, gaat het - ondanks het wegvallen van de gestopte sterspeelster Iefke van Belkum - echter weer crescendo met de vrouwen.

Prima start

Nederland kende in de afsluitende groepswedstrijd tegen de wereldkampioen van 2011 en de verliezend EK-finalist van 2012 een prima start. Ook omdat de Grieksen telkens paal en lat raakten - in de eerste helft waren slechts drie van hun vijftien schoten raak - leidde Oranje na twee kwarten met 6-3.

In het begin van het derde kwart kwam Griekenland langszij, omdat Oranje tot drie keer toe de bal onnodig inleverde. Nederland herpakte zich snel en kwam dankzij twee rake schoten van Lieke Klaassen op 8-6 waarna Debby Willemsz twee keer knap redde.

Klaassen

Bij Nederland was Klaassen met vijf doelpunten de topscoorster. Yasemin Smit, Sabrina van der Sloot, Vivian Sevenich en Nomi Stomphorst zorgden voor de andere vier doelpunten.

Door de groepswinst hoeft Nederland, dat eerder gastland Hongarije en Groot-Brittannië klopte, niet dinsdag in actie te komen in de kwartfinales, maar gaat het rechtstreeks door naar de laatste vier. De halve finales staan voor donderdag op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl