NOS SportAangepast

Bijrol moet over jaar hoofdrol zijn

Regerend wereldkampioenen Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer slaagden er op het grandslamtoernooi van Scheveningen niet in de hoge verwachtingen in te lossen. Waar gehoopt werd op nieuw Nederlands beachvolleybalsucces, konden geen van de Nederlandse teams in eigen land imponeren.

Iets meer dan een jaar geleden kroonden Meeuwsen en Brouwer zich tot wereldkampioen in het Poolse Stare Jablonki. Om die reden werd er het nodige verwacht deze week in Scheveningen. "Je mag één keer wereldkampioen worden en dat is fantastisch, maar dat biedt natuurlijk geen garantie voor de toekomst", stelt Brouwer. "We verloren in de achtste finales dit keer, van een heel goed team. We speelden wel goed, alleen niet goed genoeg om hen te verslaan", vult Meeuwsen hem aan.

"We zijn heel hard aan het werk dit seizoen. Robert is teruggekomen van een blessure en we zijn druk bezig om ons niveau weer op te krikken. En ik denk dat we dit toernooi zeker een aantal goede wedstrijden hebben laten zien. Maar het is nog niet constant genoeg", aldus Brouwer.

Podium

Volgens Meeuwsen zijn de verschillen aan de top van het beachvolleybal klein. Dat zie je volgens hem ook terug aan de podiumplaatsen op de grote toernooien. "Wat je dit jaar ziet is dat er gewoon heel veel teams op het podium staan, heel veel verschillende teams. Er zijn veel teams echt aan elkaar gewaagd op dit moment. Momenteel domineren de Amerikanen, die nu weer in de finale staan."

Ondanks dat de prestaties deze week wat tegenvielen, hopen Meeuwsen en Brouwer te pieken op het WK van volgend jaar en de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. "De Olympische Spelen zijn nog net wat ver weg", meent Meeuwsen, die morgen samen met Brouwer afreist naar Amerika voor een grandslamtoernooi in Long Beach. "Maar het WK begint nu wel dichterbij te komen, zeker ook met de aandacht van de media er voor. En het is toch wel geweldig om hier te mogen spelen."

Teleurstellend

Bas van de Goor, de toernooidirecteur van zowel het grandslamtoernooi als de WK, moest lijdzaam toezien hoe alle Nederlandse teams al voor het finaleweekend uitgeschakeld werden. "Eigenlijk was ik daarover wel diep teleurgesteld", aldus Van de Goor. "Het Nederlandse volleybal heeft veel geïnvesteerd in beachvolleybal en de spelers willen zichzelf ook laten zien in Nederland. Zij hadden daar nu de kans voor en dat is helaas niet gelukt."

Van de Goor hoopt over een jaar op meer succes van eigen bodem. "Iedereen is zich er van bewust dat de volleybalbond het WK naar Nederland heeft gehaald om beachvolley op de kaart te zetten. Via veel activiteiten zullen meer mensen gaan beachvolleyballen en het zou leuk zijn als getrokken worden door de absolute toppers die goed presteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl