NOS NieuwsAangepast

"Rampgebied beter toegankelijk"

Buitenlandse waarnemers kunnen vandaag beter hun werk doen in het rampgebied in Oekraïne dan de afgelopen dagen. Dat zegt een woordvoerder van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

NOS-correspondent David Jan Godfroid, die in het gebied is, merkt ook dat de pro-Russische rebellen hun medewerking verlenen. "We zijn verschillende controles tegengekomen. Daar vroegen leden van de milities waar we heen gingen. Ze bekeken onze documenten, maar we zijn nergens tegengehouden. We konden daarna gewoon het gebied in en mogen hier ongestoord rondkijken."

Godfroid staat in een graanveld, waar overal brokstukken liggen. "Een groot stuk heeft het logo van Malaysia Airlines erop. Even verderop ligt een stuk van de romp van het toestel met raampjes en een blauw-rode streep eroverheen."

Spullen veilig stellen

Delen van het vliegtuig liggen verspreid over een groot gebied. Bewoners van de regio helpen mee met het zoeken naar spullen uit het toestel. Zo brengen inwoners van het dorp Petro Pavlovka alles wat ze vinden naar een centrale straat in het dorp, waar een groot brokstuk ligt.

De belangrijke spullen worden gebracht naar het dorpshuis, hoorde Godfroid van het dorpshoofd. "De portemonnees, paspoorten en reisdocumenten worden daar verzameld en dan naar het Oekraïense ministerie van Noodsituaties gebracht, waar ze worden bewaard."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl