NOS NieuwsAangepast

"Alle lichamen weg van rampplek"

196 lichamen die zijn gevonden op de plaats waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte zijn weggehaald van de rampplek. Volgens Oekraïense hulpdiensten zijn de stoffelijke overschotten door rebellen meegenomen.

Journalisten van persbureau AP zagen hoe rebellen de hulpverleners dwongen de lichamen af te staan.

Trein met lichamen

De lichamen zijn overgebracht naar een station in de stad Torez, zo'n 15 kilometer van de rampplek. OVSE-waarnemers hebben lijkzakken zien liggen in vijf koelwagons. Volgens de pro-Russische separatisten liggen er 192 lichamen in de trein.

De trein, die op het rangeerterrein staat, staat volgens journalisten klaar voor vertrek, waar naartoe is onduidelijk. Er zijn berichten dat de eindbestemming Donetsk is, maar dat is nergens bevestigd.

De overige geborgen lichamen zijn naar andere locaties gebracht, onder meer naar een regionaal ziekenhuis.

Zoektocht

De lichamen van 102 inzittenden van het toestel zijn nog niet gevonden. In de wijde omgeving zou ernaar worden gezocht.

Rusland zegt dat er 380 mensen zijn ingezet om de lichamen te bergen, onder wie 100 reddingswerkers. Het rampgebied zou 34 vierkante kilometer groot zijn. Daarvan is nu 32 vierkante kilometer doorzocht.

Akkoord

Eerder vandaag zei de Oekraïense vicepremier dat er een voorlopig akkoord is bereikt met de pro-Russische rebellen die het gebied waar het vliegtuig neerkwam in handen hebben. Volgens dat akkoord zouden Oekraïense onderzoekers de lichamen mogen weghalen, onder toeziend oog van OVSE-waarnemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl