NOS NieuwsAangepast

Oekraïne beschuldigt Rusland

Oekraïne zegt overtuigend bewijs te hebben dat Rusland een doorslaggevende rol heeft gespeeld bij het neerschieten van het vliegtuig van Malaysia Airlines .

Volgens het hoofd van de Oekraïense contraspionage, Vitali Najda, heeft Kiev bewijs dat drie BUK-raketsystemen Oekraïne waren binnengekomen vanuit Rusland, samen met drie Russische militairen die het systeem kunnen bedienen.

"We hebben overtuigend bewijs dat deze terreurdaad is gepleegd met hulp van Rusland. We weten nu zeker dat de bemanning van het raketsysteem bestond uit inwoners van Rusland", aldus Najda op een persconferentie in Kiev. Volgens hem is er "onomstotelijk" bewijs dat de fatale raket donderdag werd afgevuurd vanuit het dorp Snizhne dat in handen is van de pro-Russische rebellen.

Beelden

Volgens Najda zijn de drie raketsystemen inmiddels teruggebracht naar Rusland. Hij liet foto's zien van de vrachtwagens met de systemen die na het neerhalen van de Maleisische Boeing 777 terugreden naar de Russische grens. Twee trucks passeerden donderdagnacht om 2 uur de Russische grens, zei Najda. " Dat was tien uur na de raketaanval op het verkeersvliegtuig." Het derde transport ging om 4 uur 's nachts de grens met Rusland over, vervolgde hij.

Nadja zei verder dat de rebellen in het gebied een vertragingstactiek gebruiken om al het bewijsmateriaal te wissen. Hij riep Rusland op de namen van de betrokken militairen bekend te maken, zodat ze kunnen worden ondervraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl