NOS NieuwsAangepast

17,5 miljard voor weduwe roker

Sigarettenfabrikant RJ Reynolds moet de weduwe van een kettingroker 23,6 miljard dollar betalen. Dat heeft een rechtbank in Florida bepaald. De schadevergoeding is omgerekend 17,5 miljard euro, een van de hoogste bedragen die ooit aan particulieren is toegekend.

De weduwe probeert al jaren om geld van de sigarettengigant te krijgen. Ze beweert dat RJ Reynolds niet voldoende heeft gewaarschuwd voor de gezondheidseffecten van roken. Haar man, die het niet lukte om te stoppen met roken, overleed in 1996 aan longkanker.

De advocaten van de weduwe wilden naar eigen zeggen bereiken dat sigarettenfabrikanten stoppen met reclame-uitingen voor jongeren. "Als we geen stuiver krijgen, is dat prima. Als we maar een verschil kunnen maken en levens kunnen redden."

Punitive damages

De schadevergoeding is zo hoog omdat het gaat om een zogenoemde punitive damage. Het bedrag komt bovenop een gewone schadevergoeding en wordt opgelegd om de sigarettenfabrikant te straffen voor, in dit geval, opzettelijk misleidend gedrag dat tot grote schade heeft geleid. RJ Reynolds vindt de straf buiten alle proporties en gaat in beroep.

Het gebeurt in Florida vaker dat nabestaanden van kettingrokers torenhoge schadevergoedingen krijgen. Ze hoeven voor de rechter alleen aan te tonen dat hun naasten verslaafd waren en dat hun dood een gevolg was van jarenlang roken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl