NOS NieuwsAangepast

Overleg Qatar staakt-het-vuren Gaza

De Palestijnse president Abbas heeft vandaag in Qatar een ontmoeting met Hamas-leider Meshaal en VN-baas Ban Ki-moon. Abbas wil met Meshaal praten over een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook, melden verscheidene bronnen rond Hamas.

Meshaal is zelf pas één keer in de Gazastrook geweest. Hij woonde jarenlang in Syrië en leidt Hamas nu vanuit Qatar, dat als enige land relatief goede banden heeft met de Palestijnse organisatie.

Abbas praat in Qatar ook met secretaris-generaal Ban over de gevechten tussen het Israëlische leger en Hamas-strijders in Gaza. Ban reist de komende week ook naar Koeweit, Egypte, Jordanië, Israël en Palestina om oplossingen voor het conflict te zoeken.

Grondoorlog

In de Gazastrook woedt sinds donderdagavond een grondoorlog. Het Israëlische leger wil tunnels tussen Gaza en Israël en raketinstallaties van Hamas vernietigen. Hamas vuurde de afgelopen weken honderden raketten af op Israël.

Abbas heeft in de Gazastrook niets te zeggen. Hij leidt alleen de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever. De Gazastrook wordt bestuurd door Hamas, dat jarenlang op voet van oorlog stond met de Fatah-beweging van Abbas. De laatste maanden was er enige toenadering tussen de twee organisaties, die op de Westelijke Jordaanoever inmiddels een eenheidsregering hebben gesmeed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl