Dit was dag 2 na de vliegramp
Twee dagen na de ramp met vlucht MH17 hebben alle 193 Nederlandse slachtoffers een naam gekregen. Malaysia Airlines gaf zaterdag de passagierslijst vrij.
In heel Nederland wordt gerouwd, met name in plaatsen waar stad- of dorpsgenoten zijn omgekomen. Verdriet en ongeloof overheersen.
Er zijn nog veel vragen over de crash van de Boeing 777, waarbij donderdag 298 doden vielen. Onderzoekers hebben moeite het rampgebied in Oost-Oekraïne te bereiken. Vrijdag werden ze ook al tegengewerkt.
Waarnemers van de OVSE werden vandaag opnieuw niet overal toegelaten door de pro-Russische separatisten die het gebied onder controle hebben. Nederlandse forensische experts zijn vanaf Schiphol naar de rampplek vertrokken om te helpen bij het identificeren van de lichamen.
Sommige journalisten, onder wie Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma, kwamen wel ongehinderd bij de rampplek aan. Ze beschrijven op Twitter wat ze zien. De plek is bezaaid met persoonlijke bezittingen van de slachtoffers en brokstukken van het vliegtuig. Met stokjes en witte lintjes worden de lichamen gemarkeerd, die door hulpverleners worden geborgen. Waar de lichamen naartoe worden gebracht is onduidelijk.
"Walgelijk"
Premier Rutte heeft geen goed woord over voor de gang van zaken in het rampgebied. "Het is nu absoluut noodzakelijk en de eerste prioriteit dat de Nederlandse slachtoffers worden geborgen", zei hij aan het begin van de avond in een persconferentie. Ook wil hij dat de onderzoekers onbelemmerd hun werk moeten kunnen doen.
Rutte is geschokt door de beelden die hij heeft gezien van de rampplek. "Mensen lopen te rotzooien met persoonlijke bezittingen van de slachtoffers. Het is ronduit walgelijk."
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken was zaterdag nog in Kiev om te zorgen dat de lichamen van de omgekomen Nederlanders zo snel mogelijk worden geborgen. Ook hamerde hij erop dat het onderzoek naar de oorzaak van de ramp op een goede manier moet worden uitgevoerd. Timmermans is inmiddels terug in Nederland.
Diplomatiek overleg
Op diplomatiek gebied is vandaag veel overleg geweest. Rutte had een "intens" telefoongesprek met Poetin. Hij wil dat de Russische president invloed uitoefent op de pro-Russische rebellen. "Jij moet het nu doen! Ik zou niet weten wie ik anders moet bellen."
Premier Cameron van Groot-Brittannië en premier Abbott van Australië steunen Rutte hierin. Ook bondskanselier Merkel sprak met Poetin. De twee zijn het erover eens dat er in Oost-Oekraïne snel nieuwe onderhandelingen over een staakt-het-vuren moet komen.
In de loop van de avond was er nog contact tussen minister Hennis van Defensie en haar Amerikaanse collega Hagel. Zij willen een "sterke en eensgezinde reactie op de tragedie".