NOS SportAangepast

Duitsland loopt warm voor F1

Een week na het succes op het WK voetbal maakt Duitsland zich op voor de Grote Prijs van Hockenheim. In het land van 'Der Weltmeister' loopt men ook warm voor Formule 1. Zowel in letterlijke als figuurlijke zin.

Commentator Louis Dekker is aanwezig op Hockenheim, waar gisteren de vrije trainingen verreden werden. "Zelfs op vrijdag, normaal gesproken een nietszeggende dag, was het ongekend druk", oordeelde Dekker. "Formule 1 leeft momenteel enorm in Duitsland. Op het Britse Silverstone wordt gesteld dat zij 'home of racing' zijn, maar voor veel coureurs geldt Duitsland als thuisrace. Ook voor veel teams is Hockenheim de basis. Stuttgart, waar Mercedes vandaan komt, ligt in de buurt."

Vettelheim

Volgens Dekker moet er een wonder plaatsvinden, wil de race op Hockenheim niet een reprise worden van de negen voorgaande races, met Mercedes als heerser. "Toch hopen de Duitsers op een succesje voor Sebastian Vettel. Veel Duitse fans van de fanclub van Vettel lopen hier rond met shirts met de teksten 'Vettelheim'. Dat refereert behalve aan Hockenheim aan Heppenheim, de geboorteplaats van Vettel, die op steenworp afstand van het circuit ligt. Maar om Vettel te laten winnen, moet er echt iets geks gebeuren."

Zelfs Vettel ziet zijn kansen, volgens Dekker, somber in. "Regen is onze enige 'ace', oftewel troef, zondag, zo zei Vettel op de persconferentie. En de verwachting is dat het zondag laat op de dag inderdaad gaat regenen. Een fout, crash of slechte weersomstandigheden zijn in principe de enige opties om Mercedes van de overwinning te houden."

Hitte

Toch is het vooralsnog erg heet in Duitsland. "Het asfalt stijgt hier boven de vijftig graden en daardoor slijten de banden een stuk sneller. Warm weer is in het voordeel van coureurs die hun banden goed heel kunnen houden, iemand als Jensen Button. Lewis Hamilton is er daarentegen wat minder in. Hij is een wat wildere coureur en die zijn bij hitte wat meer in het nadeel."

Waar Hamilton onlangs thuisrace Silverstone op zijn naam schreef, wordt er in Duitsland nu gehoopt op een thuisoverwinning voor Rosberg. "Nico kan helemaal niet in eigen huis winnen, want hij is geen echte Duitser, zei Hamilton op de persconferentie, refererend aan de Finse vader van Rosberg. Heel vals allemaal, echt een beetje stoken. Maar dat is een leuk spelletje in aanloop naar de race."

Malaysian Airlines

Er wordt op Hockenheim ook stilgestaan bij de vliegtuigramp in Oekraïne. "Christian Aalbers vertelde me dat hij nog steeds kippenvel krijgt bij het aanhoren van het nieuws. Hij en Giedo van der Garde weten naar eigen zeggen precies wat er geserveerd wordt aan boord en zij hebben het traject heel vaak afgelegd, ook met Malaysian Airlines", aldus Dekker.

"Dat maakt dat het allemaal heel dichtbij komt, Ook iedereen die in andere hoedanigheid regelmatig op de GP van Maleisië komt, ziet het plaatje voor zich. Dat maakt dat wat we hier dit weekend allemaal doen, eigenlijk allemaal bijzaak is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl