NOS NieuwsAangepast

Familierechercheurs crash op pad

Tachtig familierechercheurs van de Nationale Politie zijn vandaag op pad gegaan om nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne te bezoeken. Families worden altijd door twee rechercheurs bezocht.

De rechercheurs verzamelen informatie over de slachtoffers van de crash, zoals tatoeages, littekens, DNA-materiaal en gebitsgegevens. Ook fungeren zij als aanspreekpunt voor de nabestaanden tijdens het identificatieproces van de 193 Nederlandse slachtoffers.

Vele weken

Het is nog niet duidelijk wie de identificatie van de slachtoffers op de rampplek voor zijn rekening neemt. Momenteel zijn acht leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing in Oekraïne. Misschien doen zij het, mogelijk samen met de Oekraïense autoriteiten. Maar het kan ook zijn dat de lokale autoriteiten het zelf doen.

Het identificatieproces kan volgens een politiewoordvoerder nog vele weken duren. "Er zijn natuurlijk heel veel slachtoffers", zegt hij. Ook is het nog onduidelijk hoeveel mensen in Oekraïne kunnen werken.

Veilig

Na de vliegramp in het Libische Tripoli vier jaar geleden zijn familierechercheurs op dezelfde manier te werk gegaan. Daar waren toen goede ervaringen mee.

Het Franse persbureau AFP meldt dat hulpverleners en onderzoekers veilig aan de slag kunnen op de rampplek in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl